Megéri emlékezni? – Származástörténeteink és identitásunk

A közös történet a közös identitás kulcsa. Azokhoz tartozom, akikkel osztozom a közös történetekben. Márpedig a valahová-tartozás igénye az egyik legerősebb lélektani szükségletünk. - Kozma-Vízkeleti Dániel írása, részlet, corvonak.hu

Mozgatórugóink, preferenciáink, érzékenységeink, elképzeléseink, értékeink, hiedelmeink, küldetéseink, szokásaink, szabályaink, életelveink saját életutunk mellett családunk és tágabb közösségünk történetében gyökereznek.

 

„Gyökerek nélkül nem lehet repülni” 

"Képzavar? Az. Ám a metafora mögött visszaigazolt tapasztalat rejlik. Kádár Annamária és Kerekes Valéria Mesepszichológia a gyakorlatban – az önbecsülés és küzdőképesség megalapozása című kötetükben összegzik a témánkban született nemzetközi vizsgálatok eredményeit, hozzáfűzve saját, Erdélyben elvégzett kutatásaik következtetéseit.

A tapasztalatok egybehangzóak: nagyon erős, a jelenben érvényes, a nehézségekkel való megküzdésben és alkalmazkodóképességben jelentkező hozzáadott értéke van, ha minél részletesebb és mélyebb módon ismerjük a származásunkra, családunkra, nemzetiségi és vallási közösségeinkre, nemzetünk történelmére vonatkozó történeteket.

Ha e történeteket újra meg újra felelevenítjük és erőforrásközpontúan rakjuk össze, személyesen kapcsolódunk hozzájuk és sajáttá tesszük. Ha e történetek messze túljutnak a hazánkban világbajnoki szinten űzött panaszkodáson, és azokat a nehézségekre és megoldási próbálkozásokra, sikerekre és kudarcokra egyaránt kitérő, oszcilláló narratívává szőjük. Ha ún. gazdag leírásokat tartalmazó, koherens és összefüggő történetünk van arról, honnan jöttünk, milyen nehézségeket oldottak meg eleink és mi magunk. Azaz, ha identitásunk méltó helyére emeljük ún. Intergenerációs Énünket.  
Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve, vagy a sokszerzős Otthonról hoztuk című kötet évek óta rendkívüli sikernek örvend, jelezve, hogy növekvő érdeklődés mutatkozik közösségeink, kiemelten családunk történetei iránt. A fentiek fényében tán már „hasznosságukat” is láthatjuk. "

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja: corvinac.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog