Három év eredményei (Kiállítás a Hagyományok Háza Hálózat munkájáról)

A Hagyományok Háza Corvin téri székházában kiállítás nyílt az intézmény határon túli hálózatának tevékenységéről. Az értékes, informatív anyagot a szervezők a Kárpát-medence számos régiójában is bemutatják.

 

 A Hagyományok Háza Halmos Béla termében kiállítást rendeztek a Hagyományok Háza Hálózat munkájáról. A néphagyománnyal foglalkozó felvidéki, erdélyi, kárpátaljai és délvidéki közösségek segítésére alakult szervezet 2017-ben kezdte meg munkáját, s fontos céljának tekinti, hogy Drávaközben és Muravidéken is jelen legyen a közeljövőben. Életre hívói tisztában vannak azzal, hogy az évezredes hagyományok – a civilizációs folyamatok hatásaként – mindenhol visszaszorulnak. Ez a tendencia különösen sújtja a külhoni magyarságot, ahol a kisebbségi létben a néphagyományok életben tartása a közösség- és identitásépítés különösen fontos eszköze.

Tevékenységünk három alappilléren nyugszik – vezet végig a kiállításon Vörös Zsuzsanna közművelődési szakember, a Hálózat munkatársa. – Elsőként az élő hagyományátadást említhetem, ide tartoznak az akkreditált képzések és tanfolyamok, a második pillér a már meglévő rendezvények szakmai támogatása, valamint önálló rendezvények szervezése. A harmadik irányt a gyűjteményezés jelenti.”

Az ízléses kiállítást is az említett alapelvek alapján rendezték be. Régiónként mutatják be a programokat, a tájékoztatást statisztikai adatok és térképek is segítik. A gondos fotóválogatás külön figyelmet érdemel. A legfiatalabb nemzedék megszólításának módszereit önálló pannó gyűjti csokorba, s az óvodafejlesztési program is fontos hangsúlyt kap.

A kiállító helyiségben elhelyezett televízión folyamatosan peregnek a legsikeresebb programokról készített filmek, egy tableten pedig a Hálózattal kapcsolatos sajtómegjelenéseket követhetik nyomon az érdeklődők.

A kiállítás advent kezdetéig várja a látogatókat, de – az itthoni kedvező fogadtatás, s a meghívások nyomán – a szervezők a jövő évben a Kárpát-medence több településén kívánják bemutatni a tárlatot.

 

Dr. Csermák Zoltán 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog