„Majlandban harminckettő látszik” Bartóktól Lisztig


A Magyar Állami Népi Együttes fellépése Lombardia fővárosába
 

A Magyar Állami Népi Együttes október 18-án a milánói Teatro Repower színpadán lép fel. Műsoron a két éve bemutatott nagy sikerű produkció, a Liszt-mozaikok szerepel. A turné létrejöttéről és előkészületeiről Tucsni Anna, a Hagyományok Háza kulturális menedzsere számol be.

 

A vendégjátékot egy olasz koncert promóciós menedzsernek köszönhetjük, aki az Együttes több előadását is megtekintette a Művészetek Palotájában és a Hagyományok Házában. Későbbi partnerünk felfigyelt a Liszt-mozaikok produkcióra, s fantáziát látott annak olaszországi előadásában. Ez egybeesett régi szándékunkkal, hogy a Magyar Állami Népi Együttes neves európai koncerttermekben, színházakban is bemutathassa széleskörű repertoárját. Célunk volt, hogy a felkészült, komoly tánctudású tagjaink színesítsék azt a feltételezésünk szerint az európai köztudatban élő hagyományos, régmúlt időket idéző képet, ami a hét évtized alatt az Együttesről kialakult. Igen, az utóbbi évek produkciói magunk, s kritikusaink véleménye szerint a nemzetközi ’porondon’ is megállják a helyüket, s felnőttek az európai táncélet legnevesebb bemutatóinak színvonalára.

A legnagyobb olasz romantikus operaszerző, Verdi városában a legnagyobb romantikus zongoraművész, Liszt Ferenc nevét viselő összeállítással a hatalmas nézőtérrel és színpaddal rendelkezőTeatro Repowerben lépünk fel október 18-án. A teátrum nagysága nagyon fontos volt számunkra, a darabot idáig csak a MÜPA Fesztivál Színházában mutattuk be, ahol a szcenika, s a színpad méretei is megfeleltek a darab előadásához. A Liszt-mozaikoknak jelentős ’térigénye’ van: az együttes tánckarán és vendégzenészekkel kibővített zenekarán kívül olyan vendégművészek utaznak velünk, mint Szabó Marcell zongoraművész, vagy a Szent Efrém Férfikar. Az olasz nézőknek igazán remek élményben lehet részük 18-án: a Liszt-mozaikok tánckoncert előtt egy különleges zenei utazásra invitáljuk őket, melyen a Pál István Szalonna vezette népi zenekarunk mellet Shlomo Mintz világhírű hegedűművész, és a milánói Scala kamarazenekara tolmácsolásában ismerkedhetnek meg Bartók munkásságával és annak népzenei gyökereivel.

Egy nyolcvanöt fős csoporttal indulunk végül Olaszországba. Ez a létszám az Együttes életében is különleges. Két autóbusszal utazunk, a műszaki berendezéseket kisbuszokkal szállítjuk, a díszletek és a jelmezek pedig egy tizennyolc tonnás kamionba és utánfutójába férnek be. A felszerelés egy részét tehát magunkkal visszük, de a helyszínen is sok mindent kell bérelni, ami komoly logisztikai feladatot jelent számunkra.

A járványos időszakban a szervezők maximális biztonságra törekszenek. Már megkaptuk a nézőtéri térképet jóváhagyásra, és az ottani előírások szerint minden második ülőhely foglalható el, de így is teltházra, s hétszázötven nézőre számítunk.”

Dr. Csermák Zoltán

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog