Mennyit olvas egy átlag magyar ember?

A pesszimisták valószínűleg most lemondóan sóhajtanak. Bizony, ha felszállunk a villamosra, a többség kezében okostelefont, és nem Márai-összest látunk. Ettől függetlenül jobb, ha nem temetjük még a könyvpiacot: szerencsére továbbra is van egy vékony, ám kitartó réteg, akik ragaszkodnak a könyvekhez. Íme a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, a PIM és a Tárki kutatásának eredménye.

 

A Tárki adatai szerint a 2005-ben végzett kutatási eredményekhez viszonyítva tizenkét százalékkal esett vissza a könyvolvasó felnőttek aránya: a felnőtt magyar lakosság csupán egytizede olvas rendszeresen. Az országos reprezentatív felméréssel párhuzamosan egy kizárólag a könyvolvasókra fókuszáló online kérdőív is készült, amelynek kitöltői átlagosan évi 37 könyvet olvasnak.

  • Az idei év összesítése szerint a felnőtt magyarok összesen 13%-a olvas legalább hetente egyszer. Ez igencsak meglepő adat, ha arra gondolunk, hogy több hónapot bezárva töltöttünk 2020-ban. A kutatásból az is kiderült, hogy idén a legalacsonyabb mind a rendszeresen, mind az alkalomszerűen olvasók aránya.
  • Legtöbbet a nők, a fiatal felnőttek és 60 évnél idősebbek olvasnak, tehát a középkorú férfiak nagy része inkább más hobbit választ magában. Talán kevésbé meglepő, hogy a munkanélküliek, a diákok, valamint a szülési vagy gyermekgondozási szabadságon lévők szintén előszeretettek merülnek el könyvekben.
  • Az olvasók majdnem fele egyszerre több könyvet olvas!
  • A legnépszerűbb műfajok a szépirodalom és a szórakoztató irodalom, de a kérdőív kitöltőinek 46%-a évente legalább egy idegennyelvű könyvet is kézbe vesz. Talán kevésbé meglepő, hogy ez 90%-ban angol nyelven íródott köteteket jelent.
  • A magyar felnőttek több mint fele soha, vagy szinte soha nem vásárol könyvet, és csupán a társadalom 1%-a tér be havi rendszerességgel a könyvesboltokba. Aki viszont betér, átlagosan 12. 661 forintot hagy a boltokban havonta, de a felmérés rámutatott, hogy 300 ft-tól 100 000-ig igencsak változó ez a skála.
  • Bár egyre népszerűbbek az e-könyvek, a nyomtatott olvasmányok még mindig az élen járnak. A válaszadók 97%-a inkább a papírformátumot választja a mai napig. Szintén egyre többen hallgatnak hangoskönyvet, bár annak százaléka egyelőre meg sem közelítő az előbbi kettőt.
  • Az egyáltalán nem olvasó felnőttek két fő indokra hivatkoztak: vagy nem szeretnek olvasni, vagy nincs rá idejük.

Kultúra.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog