Domonkosfától Lendváig (A Magyar Állami Népi Együttes muravidéki turnéja)

Nagy sikerrel zárult a Magyar Állami Népi Együttes muravidéki három fellépése. Az augusztus 25-26-ai előadássorozatban az Ezerarcú Délvidék összeállítás, valamint egy ifjúsági ismeretterjesztő műsor szerepelt.

 

Évtizedek óta először szerepelt a Magyar Állami Népi Együttes a Muravidéken. A jelenlegi turnéval a patinás társulat a Nemzeti összetartozás éve 2020 időszakában a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát kívánta erősíteni.

A programsorozat első állomása az Őrség nyugati peremvidékén fekvő Domonkosfán volt, s a műsoron az Ezerarcú Délvidék című összeállítás szerepelt.

Nagyon kellemes, autentikus környezetben léphettünk fel – számol be az eseményről Németh Eszter táncművész, az együttes tagja. – A Domonkosfai Porta színpadán lelkes közönség előtt mutatkoztunk be; természetesen a színpad méretei miatt a produkcióban némi változtatásra is szükség volt.”

Az augusztus 26-ai első lendvai előadást a szervezők az ifjúságnak szánták, így a Találkozás a néphagyománnyal elnevezés kifejezte a rendezők szándékát. A fiatalok többek között zeneszerszámokat ismerhettek meg, bepillanthattak a pásztorok, juhászok és a csikósok szokásaiba, figyelemmel kísérhették a menyasszony-öltöztetés bonyolult műveletét is, emellett a maros menti forgatósnak és a kalotaszegi legényesnek is tapsolhattak. Végül, a műsorvezető szavára, a bátrabbak maguk is táncra perdülhettek.

A díszelőadásnak a lendvai Színház- és Hangversenyterem szabadtéri része adott otthont. A biztonsági előírások maximális betartására ugyancsak ügyeltek a szervezők, így sokan csak kívülről figyelték a programot. A műsor gerincét szám szerint négyet a délvidéki magyarság táncai adták, emellett a jelen uralkodó nemzeteinek, a szerbeknek és a horvátoknak a tánchagyományait is láthatták az egybegyűltek. Románok, valamint sváb és cigány táncok, s az ott élő bukovinai székelyek hagyományai is helyet kaptak a válogatásban.

A fergeteges előadást a közönség hosszantartó, hálás tapssal köszönte meg.

 

Dr. csermák Zoltán

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog