A járvány nem akadály: idén is megemlékeztek az Úz-völgyi harcok áldozatairól

A járványhelyzet miatt az előző években megszokottnál jóval kevesebben, mintegy kétszázan emlékeztek meg szerdán az Úz-völgyében található katonai temetőben a második világháborúban itt elesett honvédő magyar és székely katonákra. Az esemény mindenféle incidens nélkül, méltóságteljesen zajlott. - a Maszol.ro portálról írja a maszol.ro.

 

Az 1944-es szovjet betörés 76. évfordulóján, szerdán csupán körülbelül kétszáz résztvevő emlékezett meg az egykor itt harcoló, a román átállást követően sarokba szorított helyzetbe került kis létszámú alakulatok hőseiről. A megjelenteket röviden köszöntötte Birtalan Sándor, az RMDSZ csíkszentmártoni polgármester-jelöltje, majd ökumenikus szertartás keretében szólt Bíró Erika református tiszteletes, Csapai Árpád, csíkszeredai egyetemi- és kórházi lelkész, valamint Bucsi Zsolt Tamás lelkipásztor. Az egyház képviselői után állt a mikrofonhoz Bóér Imre világháborús veterán, aki az 1944-es események során honvédként részt vett a védekező harcokban. Az egykori katona szemléletes megemlékezése során felidézte az augusztus 26-i eseményeket. 

Mint ismert, az úzvölgyi katonai temetőben Dormánfalva polgármesteri hivatala tavaly áprilisban román parcellát és emlékművet állított, a Hargita megyei magyar politikusok szerint törvénytelenül. A Hargita megyei Csíkszentmárton és a Bákó megyei Dormánvalva között egy határvita van, amely a törvény értelmében Csíkszentmártonhoz tartozó, elnéptelenedett Úzvölgye település területének, és a sokat vitatott katonai temetőnek a hovatartozásáról szól. 

Teljes cikk: https://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/131231-a-jarvany-nem-akadaly-iden-is-megemlekeztek-az-uz-volgyi-harcok-aldozatairol

Kép: maszol.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog