Csütörtökig elérhető az 1919 című kisfilm

 

Szerző: Pataki Tamás

 

Trianon századik évfordulóján, június 4-én 16 órakor debütált az M5-ön az Ezerkilencszáztizenkilenc című történelmi kisjátékfilm, amely egy erdélyi házaspár életén keresztül mutatja be azt az élethelyzetet, amelyben több százezer erdélyi magyar találta magát az 1918. év végén:

Erdélyt megszállták a románok, így lényegében két út állt az ottani magyarok előtt: vagy sürgősen elmenekülni Belső-Magyarországra, vagy még inkább, csak azért is maradni és kivárni a végét.

 

Bozsogi János félórás történelmi tévéfilmje ezt a kérdést járja körül. Az Ezerkilencszáztizenkilenc 1918 karácsonyán kezdődik Kalotaszegen, Erdélyben. Gál János építészmérnök (Adorjáni Bálint) vadászatból tér haza, felesége (Banovits Vivianne) és fia karácsonyi énekkel várják, ám ő csak rezzenéstelen arccal közli velük a hírt:

Kolozsvárt elfoglalták a románok, meg később kiderül, hogy az egész keleti és délkeleti országrészt is.

Az erdélyi magyarság talán legsötétebb karácsonyát ünnepelte 1918 decemberében. Gálék házához nemsokára megérkeznek a román katonák is, rekvirálják, összegyűjtik a fegyvereket, a történetben később felbukkan Gál János egyik korábbi bajtársa, aki a Székely Hadosztályban küzd az országhódító románok ellen, és közli velük, hogy „Károlyi Mihály nem küld erősítést”, mert attól fél, hogy a Kratochvil Károly parancsnok vezette Székely Hadosztály megerősödik és Budapesten is rendet tesz. Szökésre, ellenállásra buzdítja őket, ám hogy végül miképpen döntenek, azt érdemes megnézni, hisz az Ezerkilencszáztizenkilenc a magyarság sorstragédiáját, az elvesztett hazát, az anyaföldhöz és a családi gyökerekhez való mindenekfeletti ragaszkodást és az ezzel járó nehézségek felvállalását is megjeleníti ebben a szűk fél órában.

A film IDE kattintva június 11-ig érhető el.

 

Forrás: magyarnemzet.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog