Csíksomlyó – másképp. Tudósítás a rendhagyó csíksomlyói zarándoklatról a Határok nélkül szombati adásában a Kossuth rádió műsorán


A vízaknai református templom

A szombati műsorban egy rendhagyó tudósítást hallhatnak az idei csíksomlyói zarándoklatról


Harmincéves a magyar kormány által finanszírozott Partiumi Keresztény Egyetem. Erdély első magyar nyelvű, akkreditált egyeteméről, a partiumi campus kialakításáról a nagyváradi universitas rektora beszélt Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető mikrofonja előtt. Szóba kerülnek a járványhelyzet miatt bevezetett változtatások, és a jelentkezési lehetőségek is, hiszen az egyetem a magyarországi diákok körében is népszerű.
Négyszázhuszonöt éves a Szeben megyei Vízakna református gyülekezete, de templomuk jóval korábban épült, ékessége, legrégebbi építészeti eleme a bejárati kaput díszítő 13. századi életfa – dombormű. A templomot századokon át közösen használta a helyi szász evangélikus és a magyar református gyülekezet. Csíki-Mákszem Lóránd református lelkész mutatja be a műemlék épület múltját és jelenét Erdei Edit-Zsuzsánna interjújában.
A trianoni békediktátum 100. évfordulójához kapcsolódva, ötödik előadásával folytatódik Szász István Tas sorozata.
Az idei pünkösdhétfőn a máriaradnai kegytemplom felszentelésének 253. évfordulóját ünneplik. Az alföld és a Zaránd-hegység nyugati dombságai találkozásánál fekvő Máriaradna az Osztrák–Magyar Monarchiában Mariazell után a második legfontosabb búcsújáróhely volt, elsősorban a bánsági és a dél-alföldi hívek számára, az itt őrzött Mária-képnek csodatévő erőt tulajdonítottak. Pataky Lehel Zsolt összeállításából fény derül a legutóbbi időkig igen látogatott település jelenére is.

Adás: Kossuth Rádió 2020.05.30.(szombat) 18.02-18.30.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog