„Soha véget nem érő varázslás Szindbád útja” (BAYER ZSOLT KRÚDY GYULA SZINDBÁDJÁT AJÁNLJA)

Szindbádot ajánlom. Mi mást is ajánlhatnék?

Mi mást ajánlhatna az elmúlott világ szerelmese. A múlt örök vándora. A nők bolondja. (+videó/sz-h ajánlja)

 

Egyszer, amikor a debreceni Nagyerdőn megnyílt az új szálló és étterem, Krúdy Gyula, vagyis hát, Szindbád a hajós ellátogatott oda egy hétvégére, és magával vitt egy ifjú újságíró-tanoncot. Az volt a terv, hogy írnak egy riportot az új helyről.

Október volt, október vége. Kezdett hidegre fordulni. Bejelentkeztek, ettek, ittak, megaludtak, vasárnap délután pedig a gyakornok legényke türelmetlenül izgett-mozgott a hallban, és várta a mestert, hogy induljanak. Szindbád a hajós pedig meg is jelent, és így szólt:
– Nem tudom, önnek mi a terve, fiatal barátom. Én a magam részéről maradok márciusig…

Az ilyesféle világ vonzza a magamfajta garabonciást. No és a hófúvásos időjárás. És az idő egészen másfajta jelentése és kezelése. Szindbád ideje. A napi, soha el nem múló örökkévalóság. A carpe diem örökkévalósága, amelybe belefér a szerzetesi élet is, vidéki asszonyok felkeresése is, továbbá egy utolsó szivar az Arabs szürkénél, és véget nem érő utak „Felső-Magyarországon”, lovaskocsival, puha hóban, amely elaltatja még az időt is. Mert Podolinba is el kell menni egyszer. És meg kell lesni a Poprád vízében a titkokat.

Soha véget nem érő varázslás Szindbád útja. S persze, az idő múlik, és majd meg kell halni. Ám előtte a Szindbád életét érdemes élni.

Magyar Nemzet

 

Szindbád részlet a Szindbád c. filmből. 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog