A Hagyományok Háza 2021-ben kezdte el óvodapedagógus-képzésétÚtravalónéven. A tanfolyam célja – a korábbiaktól eltérően – nemcsak a tárgyi tudás gyarapítása, hanem az alkalmazás módszertani kérdéseinek megismertetése is. A Vajdaságban október közepén indult az első húszórás kurzus, melynek részleteiről Cseszák Balázst a vajdasági Hálózat kulturális szervezője számolt be.

 

Az Útravaló akkreditációs pályázatát 2021-ben nyújtottuk be, s nyertük meg: ez három évre ad lehetőséget a program folyamatos szervezésére. A Magyarországon kidolgozott ’tanmenetet’ – az itteni szabályok szerint – három részre bontottuk, így háromszor húszórás képzéssorozatot terveztünk. Az első témája a népzene és népdal, a második a gyermekjátékokkal és néptáncos mozgással foglalkozik, a harmadik vezérmotívuma pedig a kézműves mesterségek és eszközök. A három tanfolyam együttesen képez egy komplex, egész, egymásra épülő képzési rendszert.

Az első pályázati eredmények júniusban érkeztek meg, s örömmel értesültünk a jóváhagyásról, így szeptemberben már elkezdhettük a szervezést. A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet segítségével meghirdetett és megszervezett kurzusra harminc óvónőt vártunk, az intézményi háttért – a vajdasági Hagyományok Háza Hálózat partnereként – az utóbbi biztosította. Az első tanfolyami összejövetelt, a második pontban megjelölt gyermekjáték és néptáncos mozgás tematikával már meg is tartottuk október közepén.

A találkozó beváltotta a hozzá fűzött reményeket, tizennégy település tizenhat intézményéből érkeztek hallgatók, a frissen végzettektől kezdve a már tapasztaltabb óvónőkig terjedt a korosztályi skála. A hallgatók örültek a lehetőségnek, s mi arra biztattuk a jelenlevőket, hogy a másik két tanfolyamsorozat elvégzésével is bővítsék ismereteiket. Természetesen, a személyes adottságok is befolyásolják a választást, a jobb hallású, zenei érdeklődésű pedagógusokhoz az első pontban megjelölt továbbképzés, míg az ügyes kezűekhez a harmadik tematikájú sorozat állhat közelebb. A képzések elméleti körében a magyarországi, a gyakorlati részben a vajdasági szakemberekre támaszkodhattunk, megjegyezve, hogy az elmélet és a gyakorlat gyakran átfedi egymást.

A foglalkozásokon a hangsúlyt mindig a pontokban megjelölt témakörökre helyezzük, de a másik két területből is veszünk át szemelvényeket, hogy a jelenlévők ízelítőt kaphassanak a tanfolyam egészéről, valamint a kapcsolódási pontokból.

A következő – népzene és népdal – sorozatot januárra, a kézműves tematikát pedig tavaszra tervezzük.”

Dr. Csermák Zoltán

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog