VI. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom Zentán

 A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szeptember 16-17. között rendezi meg Zentán az immár hagyománnyá vált Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom műsorsorozatot. A gazdag programkínálatot Juhász Gyula, a vajdasági hálózat munkatársa foglalja össze.

 

 

A Bajkó Zenekar népzenei koncertjével és táncházzal szeptember 16-án, pénteken indul a programunk Zenta város főterén, a Zenepavilonban. A szombati nap hangulatát a Villámcsődület és felvonulás adja meg, a központból a Sportcsarnokba vonul a tömeg. A déli harangozás előtt már elkezdődik a tánctanítás, a tanulni vágyók – Fábri Géza és csapatával – moldvai táncokat rophatnak. A táncoktató mesterek és a zenészek Szegedről érkeznek, de közülük sokan vajdasági kötődésűek.

Az idei találkozó programját úgy építettük fel, hogy a Vajdaságba települt, vagy itt élő, még hagyományőrzőnek tartott közösségekre helyezzük a hangsúlyt. Ennek nyomán a vajdasági tájegységek mutatkoznak be táncban, mesében, zenében és viseletben.

Az egyórás blokkokban népdalok, hangszeres zene szólalnak meg, a vidékek táncaikat osztják meg az egybegyűltekkel, s népviseleteiket is bemutatják. Ahol még vannak hiteles mesemondók, mint például az aldunaiaknál, ott ők is szerephez jutnak.

Sztárvendégünk a Paár Julcsi és a Hangoló, a délutáni Kerekerdő mesekoncertre családokat várunk. Igen, odafigyelünk a családokra, ezt szolgálja a babasarok, a ringató foglalkozás és a szabadtéri játékok sora. A másik gálaműsoron, szombaton többek között garai és jászsági hagyományőző csoportok lépnek fel.

A Táncháztalálkozó jó alkalmat ad Vajdaság népszerűsítésére, s egy új szakmai programmal, a Folk fórummal is készülünk. Ennek keretében az itteni mozgalmak aktuális kérdései kerülnek terítékre. Szükség is van ilyen beszélgetésekre, mivel a népi kultúrával – hivatásszerűen – kevesen foglalkoznak, a legtöbben hobbiból, főállás mellett tudnak időt szakítani rá.

A pandémia csitultával népes vendégseregre számítunk, mintegy ezer látogatót várunk. A város nagy szeretettel fogadja az ideérkezőket, már csak azért is, mivel szeptemberben ünnepli a zentai ütközet 325. évfordulóját.”

Dr. Csermák Zoltán 

 

Információk: http://www.vmmi.org/hu/rendezvenyek/42/vi-szent-mihaly-napi-tanchaztalalkozo-es-sokadalom-1-1

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog