erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Bonyolodik az unióban a helyzet: Görögország visszahívja ausztriai nagykövetét

„Ausztria és Görögország baráti kapcsolatának megőrzése” céljából Görögország visszahívja ausztriai nagykövetét – jelentette be a görög külügyminisztérium. A döntés oka, hogy tíz balkáni állam menekültügyi konferenciát tartott szerdán Bécsben, ahova azonban a görögöket nem hívták meg. Közben az országban fokozódik a feszültség, több száz migráns kelt útra gyalog a macedón határ felé, majd kezdett ülősztrájkba az autópályán.

 


A görög külügyminisztérium nyilatkozata szerint „Ausztria és Görögország baráti kapcsolatának megőrzése” céljából visszahívja Ausztriából a görög nagykövetet.

Tíz balkáni állam képviselőinek részvételével zajlott le szerdán Bécsben a menekültügyi találkozó, melyre azonban Görögországot nem hívták meg, ezt az ország barátságtalan gesztusként értelmezte, ez indokolta a nagykövet visszarendelését.

A határátlépések korlátozását koordináló találkozón való részvétel nagyon fontos lett volna Görögország érdekeinek érvényesítésében. Ausztria, Szerbia és Macedónia a határárátkelés szigorítását fontolgatja, mely aggodalmat kelt a görögökben, hiszen tartanak attól, hogy így országukban rekednének a migránsok. Görögország „nem fog Európa Libanonjává válni” – jelentette ki a görög migrációügy miniszter. Libanon egymillió menekültet fogad be a szomszédos Szíriából. Yannis Mouzalas hozzátette: Görögország nem szándékszik a közel-keleti ország példáját követve „emberi lelkek raktárává válni”.

Több százan kezdtek ülősztrájkba az autópályán

A Reuters adatai szerint Görögországban húszezer migráns rekedt az új korlátozások miatt. A menekültek befogadására alkalmas létesítmények megteltek, az ország befogadóképességének március 6-ára tervezett megnöveléséig stadionokat vesznek igénybe a migránsok elhelyezésére.

Damion Grammaticas, a BBC európai tudósítója szerint a görög gazdasági válság közel sem ért véget. A határok lezárása és a görög hatóságok figyelmeztetései ellenére több száz menekült indult el a macedón határ felé. A rendőrség megpróbálta megállítani a menekülteket, akik erre ülősztrájkba kezdtek az idomeni határátkelőhely felé vezető autópályán.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog