erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Jönnek a migránsok, a balkáni országok pedig dőlnek össze

Az elemző azt mondta, a migránsválságra és a szíriai polgárháborúra egyelőre nincs megoldás, viszont rendkívül komoly diplomáciai játék zajlik, de ebben nem az összeurópai vagy világcélok dominálnak, hanem a nemzeti célok. Közben megy az idő, jönnek a migránsok, a balkáni országok pedig dőlnek össze

 

Senki nem mondta meg, mit jelent a migránsokat érintő kitoloncolás. A kérdés az, hogy Szerbia a szomszédos Macedóniába küldi-e vissza az érintett személyeket – ahonnan azonnal továbbtolják őket Görögországba – vagy uniós pénzből közel-keleti, észak-afrikai országokba – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Mondta Nográdi György az M1 hírtévében.

A szerbek és a macedónok többet tettek, mint az uniós tag görögök

Az elemző annak kapcsán nyilatkozott, hogy elindultak a visszatoloncolások a migránsok Görögországból Nyugat-Európába vezető útvonalán. Ausztria déli határán a Szlovénia felől érkező migránsok részéről legfeljebb napi nyolcvan menedékkérelmet lehet benyújtani, a Szerbiába visszaküldött, illetve az az oda hamis papírokkal érkező, nem szíriai, iraki vagy afgán személyekre pedig kitoloncolás várhat.

Nógrádi György megjegyezte, a nem EU-s balkáni államok sokkal többet tettek Európa védelméért, mint az uniós, schengeni és eurózóna-tag Görögország, ahol a helyzet továbbra is kaotikus. A dél-európai állam továbbra sem vállalja a határai lezárását, azt azonban igen, hogy a NATO-erők ellenőrizzék a görög-török határt.

Felfoghatatlan, a NATO-nak miért a migránsok segítése lenne a feladata

A szakértő hangsúlyozta, a görögök azt kérik a NATO-erőktől, hogy nyújtsanak segítséget a veszélybe került migránsoknak, ami – mint fogalmazott – számára felfoghatatlan. A NATO feladata nem a segítségnyújtás, hanem a határok zárása, és hogy megszabadítsa Európát az embercsempészektől.

Hozzátette, ezeknek a migránsok 90 százalékát ezek a bűnözőbandák juttatják tovább, amin körülbelül évi 15 milliárd euró a nyereségük. A NATO minimális feladata tehát az lenne, hogy a migránsokat visszatoloncolja Törökországba – mondta.


Srófolják az árat a törökök, pedig lenne B verzió is

Eközben a héten tartott uniós csúcs, ahol a török fél nem jelent meg, nem hozott érdemi határozatot az ügyben, így a migránsok további két hétig – az újabb csúcstalálkozóig – tovább özönlenek, a törökök pedig srófolják fel az áradat megállításához kért összeget. Azt már korábban közölték, hogy az Európától tervezett 3 milliárd euró nem lesz elégséges. A szakértő szerint a törökök azt már többször mondták, hogy inkább 4 milliárd kellene, de megszellőztetett adatok szerint a következő megállapított ár 10 milliárd euró is lehet.

Az elemző azt mondta, a migránsválságra és a szíriai polgárháborúra egyelőre nincs megoldás, viszont rendkívül komoly diplomáciai játék zajlik, de ebben nem az összeurópai vagy világcélok dominálnak, hanem a nemzeti célok. Közben megy az idő, jönnek a migránsok, a balkáni országok pedig dőlnek össze

Nógrádi György szerint bár Törökország meg tudná állítani a migránsokat, nem igaz, hogy nélküle nincs megoldás a problémára – szemben azzal, amit Angela Merkel német kancellár mond. A szakértő hangsúlyozta, egyre több ország a B verzió, vagyis a görög-macedón és a görög-bolgár határ védelme mellett van.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog