erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Be kell vezetni a harmadik nemet Németországban

A német alkotmánybíróság döntése szerint alkotmányellenes, hogy csak fiúnak vagy lánynak lehet anyakönyvezni egy embert.

 

A német alkotmánybíróság úgy döntött, alkotmányellenes, hogy csak lánynak vagy fiúnak anyakönyvezhetnek egy embert – írja az Azonnali. A testület szerint az általános személyiségi jog azoknak az identitását is védi, akik tartósan nem sorolhatók be sem a női, sem a férfi nembe.

Az általános személyiségi jog egyébként nincs sehol kodifikálva a német jogban, ezt a bírói joggyakorlat fejlesztette ki az emberi méltóság tiszteletben tartásának követelményéből. Az alkotmánybíróság szerint a kizárólag férfiként vagy nőként való anyakönyvezés nem csak az általános személyiségi jogot, de a diszkriminációtilalmat sérti.


Ez utóbbi ugyanis a testület szerint nem csak azt jelenti, hogy egy nőt nem szabad diszkriminálni azért, mert nő, vagy egy férfit azért, mert férfi, hanem azt is, hogy a bizonytalan nemi identitásúakat sem érheti hátrány amiatt, hogy se nem nők, se nem férfiak.

2018. december 31-ig adtak határidőt a parlamentnek, hogy módosítsák az anyakönyvi szabályokat.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog