erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

A katalán elnök nem kér menedékjogot, a spanyol Alkotmánybíróság visszavonta Katalónia függetlenségét.

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette kedden Katalónia függetlenségi deklarációját, amelyet a katalán parlament múlt héten pénteken szavazott meg – adta hírül az alkotmánybíróság szóvivője. A katalán elnök nem kér politikai menedékjogot Belgiumban

 

A katalán elnök kedden Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót, miután több katalán kormánytaggal együtt elhagyta Spanyolországot és Belgiumba utazott – írja az MTI.

A volt katalán kormány és a katalán parlament elnökségének tagjai ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezett büntetőeljárást a spanyol főügyész.
A katalán elnök szerint a vádak nem állják meg a helyüket és azt mutatják meg, hogy Spanyolország mindenre képes. Hozzátette, hogy azért utazott a katalán kormány több tagja is Brüsszelbe, hogy felhívják a figyelmet a Katalóniában uralkodó problémákra és arra, hogy a spanyol demokrácia súlyos hiányosságokkal küzd.

Többek között kijelentette azt is, hogy nem kér menedékjogot Belgiumban.

Puigdemont akkor hajlandó visszatérni Katalóniába, ha teljesülnek azok a garanciák, amelyek egyelőre nem adottak.

A katalán kormány másik fele a miniszterelnök-helyettes vezetésével továbbra is otthon marad és a kormány legitim tagjaként dolgoznak tovább.

Sosem hagytuk el a kormányt. Mi több, folytatni fogjuk a munkánkat
– hangsúlyozta.

Puigdemont kijelentette: nem fognak elmenekülni az igazságszolgáltatás elől, de politikai eszközökkel le fogják győzni. Támogatni fogják a december 21-ére kiírt választásokat és el fogják fogadni annak az eredményét, ugyanakkor felteszi a kérdést, hogy Spanyolország is így fog-e tenni.

Puigdemont elmondta, hogy a körülmények hatására olyan cselekvési tervet dolgoztak ki, amellyel elkerülhetők az erőszakos események, „mert a béke és a párbeszéd mindig is a katalán emberek és a katalán kormány sajátja volt”.

A spanyol Alkotmánybíróság visszavonta Katalónia függetlenségét.

 A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette kedden Katalónia függetlenségi deklarációját, amelyet a katalán parlament múlt héten pénteken szavazott meg – adta hírül az alkotmánybíróság szóvivője. Az egyoldalú katalán döntést követően a spanyol központi kormány órákon belül feloszlatta a katalán parlamentet, menesztette a kormányt, és december 21-re regionális választást írt ki. A központi kormány még aznap megtámadta az alkotmánybíróságon a katalán parlament döntését, amelyet a bírói testület mai ülésén eljárásba vett.

Ennek egyenes következménye a függetlenségi nyilatkozat felfüggesztése, amíg az alkotmánybíróság meghozza végleges döntését, amire öt hónap áll rendelkezésre. Az alkotmánybíróság által kiadott sajtóközlemény arra is kitér: a bírák határozatukban figyelmeztetik Carme Forcadell katalán házelnököt, valamint a feloszlatott katalán parlament volt elnökségét, hogy kötelességük megakadályozni és leállítani minden olyan kezdeményezést, amely figyelmen kívül hagyja ezt a felfüggesztő határozatot, továbbá emlékeztetik őket büntetőjogi felelőségükre.

 Sz-h/MTI/Mandiner/888

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog