erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Katalán válság: a katalán elnök Belgiumba menekült

Lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezi a spanyol állami főügyész a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen.

 

José Manuel Maza döntését azzal indokolta, hogy a katalán parlamentben múlt pénteken elfogadták a Katalán Köztársaság függetlenségét kinyilvánító javaslatot. Döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő, amely a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött október 27-én az alkotmány teljes semmibevételével – hangsúlyozta a katalán kormánytagokról szólva a főügyész. Hozzátette: mivel tisztségükből már felmentették őket, a keresetet velük szemben a spanyol központi büntetőbírósághoz nyújtják be.
A feloszlatott katalán parlament hét elnökségi tagja közül azokat érinti az állami főügyész bejelentése, akik döntéseikkel hozzájárultak ahhoz, hogy a katalán törvényhozás elé kerülhessenek a függetlenségi folyamat előrehaladását célzó javaslatok. Velük szemben a legfelsőbb bíróság folytathat eljárást, mivel ők december 21-ig, az előrehozott katalán parlamenti választásokig formálisan hivatalban maradnak.
José Manuel Maza nyilatkozatából az is kiderült, hogy az érintettekkel szembeni esetleges kényszerintézkedésekről majd a bíróságok döntenek az eljárás során.
Az állami főügyész által ismertetett bűncselekmények közül a lázadás a legsúlyosabb, a spanyol büntető törvénykönyv szerint a maximálisan kiszabható büntetés érte 30 év szabadságvesztés. Lázadás bűncselekménye miatt Spanyolországban utoljára az 1981-es katonai puccskísérletben részt vevő csendőrtiszteket ítélték el, akik behatoltak a parlamentbe, és túszul ejtették az ott-tartózkodó képviselőket.

Katalán lapok: Puigdemont Brüsszelbe utazott

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és feloszlatott kormányának néhány tagja Brüsszelbe utazott hétfőn - adta hírül több katalán újság is.

Az El Periódico értesülései szerint a katalán politikusok belga vezetőkkel találkoznak, amit Amadeu Altafaj, a katalán kormány brüsszeli külképviseletének szintén menesztett vezetője szervezett meg.
A La Vanguardia című napilap pedig úgy tudja, a katalán politikusok délután sajtótájékoztatót is tarthatnak a belga fővárosban.
A spanyol sajtó egész nap azt találgatta, hogy hol lehet Carles Puigdemont az első munkanapon azóta, hogy péntek este Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, a szenátustól kapott felhatalmazás alapján felmentette a katalán kormányt.

Ügyvédekkel is találkozik Carles Puigdemont leváltott katalán elnök hétfőn Belgiumban - jelentette a VRT flamand közszolgálati televízió névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva.

    "Szinte bizonyos, hogy Carles Puigdemont Brüsszelbe látogat, úgy tudni, hogy már úton van" - írta honlapján korábban a csatorna.
    A VRT értesülései szerint a spanyol kormányfő által pénteken menesztett katalán elnök "ügyvédekkel és politikai képviselőkkel" is találkozik a belga fővárosban.
    A Le Soir című helyi napilap úgy tudja, Puigdemont a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) magas rangú vezetőivel tanácskozik. Joachim Pohlmann, a párt szóvivője azonban ezt később tagadta. Leszögezte: ha az elmozdított elnök az országban is van, az biztos, hogy nem az N-VA meghívására érkezett.
    Charles Michel belga miniszterelnök egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben.
    Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár vasárnap azt mondta, hogy Puigdemont politikai menedékjogot kaphatna Belgiumban, ha kérelmezné.
    Francken kijelentését a belga kormány több tagja is helytelenítette. Charles Michel elmondta, hogy a kérdés nincs napirenden, majd hozzátette, ez a megjegyzés csak "olaj a tűzre", Kris Peeters gazdasági miniszter pedig arról beszélt, hogy nem volt "bölcs" dolog, amit az államtitkár mondott.
    Eközben több belga ellenzéki képviselő is felszólította Michelt, hogy tisztázza kormánya álláspontját az ügyben, hangsúlyozva, hogy az utóbbi napok fejleményei aláássák Belgium hitelességét a nemzetközi porondon.
    A négypárti belga kormánykoalíció legerősebb pártja az N-VA, amelynek számos tagja, például Theo Francken nyíltan támogatja a katalán függetlenségi mozgalmat.
    Egyes sajtójelentések szerint a leváltott katalán elnök Barcelonából először autóval Marseille-be ment, és onnan repült Brüsszelbe.

Indulnak a december 21-i előrehozott autonóm parlamenti választásokon a leváltott katalán kormány pártjai - jelentették be külön-külön tartott sajtótájékoztatójukon hétfőn Barcelonában.

"Nem félünk a szavazóurnáktól" - jelentette ki Sergi Sabria, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) szóvivője a párt vezető testületének ülését követően.
Mint mondta, azért döntöttek a választási részvétel mellett, hogy "megőrizzék ezt a törékeny köztársaságot", annak ellenére, hogy a választást "illegitimnek" tartják, mivel Mariano Rajoy spanyol kormányfő írta ki.
A volt katalán kormány másik pártja, az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) szintén a választási részvétel mellett döntött hétfőn, amit Marta Pascal a párt nevében a katalán intézmények megvédésével indokolt.
A függetlenségi pártok arról még nem döntöttek, hogy megújítják-e együttműködésüket, amelyet a legutóbbi, 2015-ös helyi parlamenti választásokra kötöttek. Akkor Együtt az Igenért (Junts pel Sí) néven pártszövetséget alkotva indultak és nyertek, majd alakítottak kormányt Katalóniában.

 

Sz-h az MTI nyomán

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog