erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Tiltakoztak Barcelonában a katalán függetlenségi nyilatkozat ellen, feloszlatták a kormányt


Forrás: CNN

Átvette az irányítást a spanyol kormány Katalónia felett, miután az autonóm közösség vezetése pénteken egyoldalúan kikiáltotta a függetlenséget. A menesztett katalán elnök demokratikus ellenállásra szólított fel.

 

Az élet megy tovább a régi kerékvágásban, Katalónia mégis egy eddig soha nem tapasztalt történelmi helyzetbe került: az alkotmány értelmében a madridi kormány menesztette vezetését, felfüggesztette autonómiáját, és átvette az irányítását.

„Úgy tűnik, mintha kikiáltották volna Katalónia függetlenségét, de huszonnégy órán belül ki ismerte el az új államot? Senki. Ez a helyzet. Carles Puigdemont-t, a regionális kormányzat leváltott elnökét azért távolította el a madridi kormány a hivatalából, mert kívül helyezte magát a jogon” – hangoztatta Ínigo Méndez de Vigo spanyol kormányszóvivő.

Az önrendelkezés felfüggesztése átmeneti intézkedés, december 21-én előre hozott választást tartanak, amelyen a katalánok dönthetnek saját kormányukról. A megalakuló katalán kormány visszakapja az autonómiát.

„Puigdemont úr és a többi katalán vezető részt tud venni a választáson, és helyesen is teszik, mert így a katalán emberek tudnak róluk dönteni, hogy vajon helyes volt-e, amit az elmúlt egy évben tettek” – fogalmazott a szóvivő.

Több százezren tiltakoztak Barcelona utcáin vasárnap délután a független Katalán Köztársaság létrehozását célzó javaslat ellen, amelyet pénteken szavazott meg a katalán parlament függetlenségpárti többsége.

"Mind Katalónia vagyunk!" - ezzel a jelszóval hirdette meg az eseményt a Katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet, amely 1,1 millióra becsülte a résztvevők számát, míg a városi rendőrség 300 ezer tüntetőről adott tájékoztatást.
A Spanyolország egységét támogatók spanyol, katalán és európai uniós zászlókkal, illetve azokat egy közös szívbe foglaló transzparensekkel és léggömbökkel vonultak az belvárosi utcákon, amelyek zsúfolásig megteltek.
"Szavazunk", "Éljen Katalónia, Éljen Spanyolország!" - skandálták, és a pénteken leváltott katalán elnökre utalva azt kiabálták: "Börtönbe Puigdemonttal!".
A felvonulás élén három ellenzéki párt, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt, a Katalán Szocialista Párt (PSC), és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) vezetői haladtak.
Miquel Iceta, a katalán szocialisták vezetője újságíróknak elmondta: most arra van szükség, hogy sok ember nagyon világosan kimondja: nem fogadja el az egyoldalú függetlenségi nyilatkozatot, nem fogadja el Spanyolország megosztását.
Inés Arrimadas, a Ciudadanos politikusa arra kérte a katalánokat, hogy a következő helyi parlamenti választásokon - amelyet december 21-ére írt ki a spanyol miniszterelnök - tömegesen menjenek szavazni, hogy "megnyerjük a jövőnket".
"Ha mindannyian elmegyünk szavazni december 21-én, a függetlenségpártiak nem fognak újra kormányozni Katalóniában" - mondta Xavier García Albiol, a PP helyi vezetője.
A tüntetés alkalmából felállított színpadon közéleti személyiségek váltották egymást, voltak, akik videoüzenetet intéztek az egybegyűltekhez.
A felszólalásokban az együttélés, az egyetértés mellett emeltek szót, elutasítva a függetlenségpártiak törekvéseit a katalánok megosztására. Emellett a decemberi előrehozott választásokon való részvétel fontosságról beszéltek és voksolásra buzdítottak.
Rövid időn belül ez a második nagyszabású, egységpárti felvonulás Barcelonában, legutóbb október 8-án vonult utcára az úgynevezett csendes többség, azok, akik korábban sosem tüntettek emiatt Katalóniában.

MTI/ATV/CNN

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog