erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Javulhat a német-orosz viszony

teinmeier: meg kell haladni az elidegenedést a német-orosz viszonyban

Moszkvának és Berlinnek közösen kell meghaladnia a kétoldalú viszonyban az elmúlt években bekövetkezett elidegenedést - jelentette ki a német államfő, amikor szerdán fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában.

 

Frank-Walter Steinmeier hangsúlyozta, hogy a kapcsolatok válságának megoldásához párbeszédre és hosszú távú elkötelezettségre van szükség. Kijelentette, hogy kész ehhez személyesen hozzájárulni.


Az orosz elnök reményét fejezte ki, hogy német hivatali partnerének látogatása hozzájárulhat a kétoldalú viszony megerősödéséhez. Emlékeztetett arra, hogy vendégével, aki akkor még Németország külügyminisztere volt, 2016 tavaszán találkozott legutóbb. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Steinmeier több funkciót betöltve is részese volt az orosz-német kapcsolatok alakításának.

Steinmeier elnöki minőségében először jár Oroszországban, és hét év óta az első német államfő, aki felkereste Moszkvát. A két ország viszonya az ukrán válságba történt orosz beavatkozás miatt romlott meg.

A német államfő látogatásának hivatalos oka az volt, hogy jelen legyen azon a szertartáson, amelyen az orosz állam a reformáció 500. évfordulója alkalmából visszaszolgáltatja a Péter és Pál-székesegyház tulajdonjogát az az oroszországi evangélikus (lutheránus) egyháznak. A német államfő megköszönte Putyinnak a gesztust, mint ahogy azt is, hogy az orosz vezetés rendezte a kalinyingrádi német-orosz ház körül kialakult helyzetet.

Mielőtt Putyinnal tárgyalt volna, Steinmeier Mihail Gorbacsov volt szovjet elnökkel és pártfőtitkárral, valamint a Memorial jogvédő szervezet képviselőivel találkozott az orosz fővárosban.

A csúcsszintű megbeszéléseket követően a két vezető közös sajtóértekezletükön ismételten hangsúlyozta hogy a politikai nehézségek ellenére készek együttműködni a kétoldalú viszony stabilizálása és fejlesztése érdekében.

"Távol állunk a normális kapcsolatoktól. Még mindig megvannak a nyílt sebek, különösen azok, amelyeket a Krím elcsatolása és a kelet ukrajnai konfliktus okozott, amelyek megterhelték és továbbra is megterhelik viszonyunkat" - mondta Steinmeier.

Az orosz elnök arról szólt, hogy német vendégével megvitatta a délkelet-ukrajnai helyzetet, és egyetértett vele abban, hogy azt a minszki megállapodások következetes végrehajtásával lehet megoldani. Elmondta, hogy megvitatták azt az orosz javaslatot is, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek biztonságát ENSZ-békefenntartók szavatolják a válságövezetben.

Putyin reményét fejezte ki, hogy a válság megoldásában szerepet kapnak majd azok a megoldási javaslatok, amelyeket a német elnök külügyminiszter korában terjesztett elő.

Steinmeier közölte: vendéglátójával együtt realista azzal kapcsolatban, hogy egy megbeszélés alatt csak korlátozott eredmények érhetők el, és hogy további tárgyalásokra van szükség, hogy kihozzák a kapcsolatokat a "negatív spirálból". Hangoztatta, hogy Berlinnek és Moszkvának ellentéteik ellenére keresniük kell azt, ami összeköti őket, és hogy a két országnak célul kell kitűznie a kapcsolataikban meglévő kiszámíthatatlanság csökkentését.

Putyin közölte: Oroszország és Németország között egyetértés alakult ki abban a tekintetben, hogy az összes terroristát véglegesen likvidálni kell Szíriában, és hogy hozzá kell járulni az arab országban zajló konfliktus politikai rendezéshez. Mint mondta, az eszmecsere kiterjedt a Koreai-félszigeten kialakult helyzetre is.

MTI

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog