erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Olaszország: Veneto és Lombardia egyre közelebb kerül az autonómiához

A római kormány tárgyalási hajlandóságát hangsúlyozta a tartományi autonómia növeléséről vasárnap sikeres népszavazást tartott Venetóval és Lombardiával Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök kedden, kiemelve Olaszország egységének sérthetetlenségét.

 

Paolo Gentiloni egy Velencében – Veneto tartományi székhelyén – rendezett eseményen kijelentette, hogy Róma készen áll az egyeztetésre és bizonyos lépések megtételére egyes hatáskörökről. "Meglátjuk, milyen feltételekkel" – fogalmazott.

A miniszterelnök összetett feladatnak nevezte a tartományi autonómia növelését érintő tárgyalást, hangsúlyozva, hogy ennek az olasz törvények és alkotmány keretein belül kell zajlania.


Arról kell vitát folytatni, hogyan működhet jobban az országunk, Olaszország egysége azonban nem vitatható"
– jelentette ki Paolo Gentiloni. Megjegyezte: a gazdasági válság okozta társadalmi feszültségek után Itáliának nincs szüksége újabb törésekre.

A vasárnapi népszavazáson a négymilliós Veneto lakosságának több mint 57 százaléka járult az urnákhoz, Lombardiában – ahol még mindig nem közölték a végleges adatokat – több mint 38 százalék. Az igenek aránya mindkét tartományban jóval 95 százalék felett volt.

Az Északi Liga kezdeményezte referendum elsősorban az adózás terén szorgalmazott nagyobb önállóságot, de Luca Zaia venetói elnök a referendum után kijelentette, hogy a tartományban beszedett adók kilencven százalékát helyben akarja tartani, és rendkívüli státuszt kér a tartománynak Szicília, Szardínia, Valle d'Aosta, Friuli-Venezia Giulia és Trentino-Alto Adige mintájára. Ez széles törvényhozási, közigazgatási és pénzügyi önállóságot jelent.


A Lombardiát irányító Roberto Maroni szintén az összes tartományi hatáskör bővítését és maximális adóautonómiát sürgetett. Maroni kijelentette, a népszavazás "kezdő sípszó volt egy döntő játszmában, amelyben Lombardia nem döntetlenre, hanem győzelemre játszik". Hozzátette, a népszavazással nemet mondtak a fokozatos, "puha elszakadásra".

A népszavazást követően Veneto és Lombardia tartományi testülete dönt a Rómával való egyeztetés ütemezéséről. A tárgyalás már karácsony előtt megkezdődhet a szintén önállóságát növelni akaró Emilia-Romagna tartomány bevonásával.

Ha az Északi Liga pártja esetleg kormányra kerül a tavaszi parlamenti választásokon, az északi tartományok önállósodása tovább gyorsulhat.

Vincze Viktor Attila

 

888.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog