Fotó: Iochom István

Tegnap Kézdialbisban a délelőtti istentiszteletet követően a helybeliek és a meghívottak a műemlék templom előtti térre vonultak, ahol az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc albisi áldozatainak emlékére a kézdivásárhelyi Szigyártó-Szőcs Emese kezdeményezésére és anyagi támogatásával 2015. október 25. óta kopjafa áll két ötvenhatos áldozat, Elekes Balázs és Bartha Mózes emlékére. Díszőrséget állt a Történelmi Vitézi Rend kézdiszéki állományának öt tagja.

A rövid megemlékezés a helybeli kisiskolások – Gere Judit tanítónő tanítványainak – verses-zenés műsorával kezdődött, majd Józsa Irén kézdivásárhelyi ny. magyartanár Jobbágy Károly A rádió mellett című versét olvasta fel. Ezt követően Fábián Sándor, Csernáton község megbízott polgármestere az 1956-os forradalom és szabadságharc jelentőségét méltatta, majd Bod Judit tanítónőképzős diáklány Gazdag Erzsi Ifjúság, te vagy a csillagunk című versét mondta el.
A 62 esztendővel ezelőtti magyarországi és erdélyi eseményekről Bejan András történelem szakos tanár, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum igazgatója tartott rövid történelmi áttekintést, majd ismét Józsa Irén Bartalis János Isten kezében című versét szavalta el. A megemlékezőket Tódor Béla helybeli református lelkipásztor áldotta meg, a magyar himnusz eléneklése után a családtagok, a község elöljárói, a Történelmi Vitézi Rend képviselői és kisiskolások helyezték el a kopjafa talapzatához a kegyelet koszorúit, virágait, és gyertyát gyújtottak.

Iochom István

Háromszék

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog