erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Népszavazás Lombardiában és Venetóban, avagy Európában elszaporodhatnak a kis államok!


Két katalán függetlenségpárti vezető őrizetbe vétele ellen tiltakoznak tüntetők Barcelonában 2017. október 17-én. (MTI/AP/Manu Fernandez)

Az északnyugati Lombardia és az északkelet-olaszországi Veneto tartományban rendeztek egyidejű referendumot vasárnap a két tartomány autonómiájának növeléséről elsősorban adópolitikában, de számos más területen - például a migrációs vagy a biztonságpolitika - is erősíteni akarják a tartomány hatáskörét. Ezen a héten lesz eredmény hírdetés.

 

A népszavazást a két régióelnök kezdeményezte – mindketten a szeparatista Északi Liga tagjai. A radikálisan jobboldali irányultságú liga mellett a referendumot támogatja Silvio Berlusconi jobbközép alakulata, a Forza Italia, illetve a populista 5 Csillag Mozgalom is. A baloldal megosztott a kérdésben. Az előrejelzések az „igen” szavazatok masszív többségét valószínűsítik, a kérdés csak az, eléri-e a részvétel az 50 százalékos érvényességi küszöböt. Katalóniával ellentétben, az észak-olaszországi népszavazás nem számít alkotmányellenesnek.

Európában fennáll a veszélye annak, hogy elszaporodnak a kis államok, ezért nem akarja senki elismerni Katalónia függetlenségét - jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke egy vasárnap megjelent lapinterjúban.


Még az éppen a Brexit folyamatával kínlódó Theresa May brit kormányfő is jelezte, hogy az Egyesült Királyság soha nem fogja elismerni a független Katalóniát – mondta Tajani az Il Messaggero című római napilapnak.

Az EP elnöke kifejtette: Spanyolország mindig is egységes állam volt, amely több autonóm régióból állt, amelyekben különböző népek éltek, akik ráadásul különböző nyelveken beszéltek, de mindannyian egy egységes állam részei voltak. Az államok gyengítésével nem erősítjük Európát – vélekedett Tajani.

Az EP elnöke elmondta: nincs hasonlóság a Katalóniában megtartott népszavazás és az észak-olaszországi Lombardiában és Venetóban vasárnap zajló véleménynyilvánító referendum között.

Forrás: MTI/hirado.hu/agerpres.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog