erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Az EU kiállt a spanyol hatóságok erőszakos fellépése mellett


Timmermans: a törvény semmibe vétele esetén megengedett az arányos erőalkalmazás.

Az Európai Bizottság alelnöke szerint a spanyol hatóságok “arányos mértékben” alkalmaztak erőszakot, a törvény betartatása ezt megkívánta. A tagállamokban a törvény tisztelete nem opcionális.

 

Az EU tagállamainak jogában áll “arányos” erőt alkalmazni a törvények védelmében – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke. A nyilatkozat három nappal azt követően hangzott el, hogy Katalóniában a spanyol rendőrség több mint nyolcszáz embert vert meg, hogy távoltartsa őket a szavazóurnáktól és ezzel ellehetetlenítse a katalán függetlenségi referendumot. Timmermans Strasbourgban az Európai Parlament vitáján felszólalva megerősítette, hogy az EU elfogadhatónak tartja a spanyol hatóságok fellépését.

“Minden kormánynak kötelessége, hogy betartassa a törvényeket, és ez néha arányos erő alkalmazását igényli” – mondta, hozzátéve, hogy a tagállamokban

Katalónia vasárnap tartott népszavazást a Spanyolországtól elszakadásról. A brutális karhatalmi fellépés eredményeként több mint 800 ember sérült meg, gyakran idős asszonyok is véres fejjel hagyták el a szavazóhelyiséget. Timmermans a történtek kapcsán azt mondta; “ha a törvényt nem tartják megfelelőnek, lehet tiltakozni a törvény ellen, lehet munkálkodni a törvény megváltoztatásán, de nem lehet a törvényt semmibe venni.”

A Bizottság alelnöke hozzátette; az Európai Unió számára alapvető fontosságú, hogy az alkotmányt minden egyes tagállamban betartassák és tiszteletben tartsák. Timmermans szerint a katalán kormány az alkotmány semmibe vételét választotta, ennek eredménye volt a spanyol hatóságok “arányos erőalkalmazása.”

 

hidfo.ru

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog