erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Ha eddig nem tudtad volna, most szólunk: a Gergely-naptár náci!

Ennek a ténynek az ismeretében pedig a briteknél búcsút kell inteni a jól ismert "Kr. e." azaz "Krisztus előtt" kifejezésnek, mert túl kirekesztő.

 

A brit oktatási rendszer napról napra többet áldoz a polkorrektség oltárán, ezúttal a Kr. e. és Kr. u. kifejezéseket dobják ki a kukákba – írja a The Telegraph.

Az angol nyelvben a problémás kifejezések a BC (Before Christ, Krisztus előtt) és az AD (Anno Domini, az Úr … évében). Ezeket a kifejezéseket cserélik le BCE (Before Common Era, közös kor előtti) és CE (Common Era) verzióra.

A BCE és CE körülbelül a magyar i. e. és i. sz. rövidítésekkel feleltethető meg, igaz, azok messze nem ilyen kontrollált módon kerültek be a köznyelvbe.

A hittanoktatásért felelős szervezet, a Standing Advisory Councils for Religious Education (SACREs) több iskolától is azt kérte, hogy vegye át az új formulát, mert nem akarják, hogy a hittanon részt vevő „nem keresztények” megsértődjenek a kifejezések miatt.

Az ügyben megszólalt Canterbury volt érseke, aki abszurdnak tartotta a kezdeményezést:

soha életemben nem találkoztam egy muzulmánnal vagy zsidóval, akit megsértett volna a Gergely-naptár.”
Hasonlóképp vélekedett egy vezető imám és egy brit zsidó szervezet vezetője is.

 

Forisek Ádám

 

 

888.hu

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog