erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Katalónia: a népszavazásra terror a válasz

Házkutatást kezdett több katalán kormányzati épületben a spanyol csendőrség szerdán Barcelonában, és több magas rangú tisztviselőt őrizetbe vett. Az akciót azzal indokolta a spanyol kormány, hogy nem engedhet meg egy olyan alkotmányellenes szervezkedést az országban, mint amilyen a katalán függetlenségről október 1-jére meghirdetett függetlenségi népszavazás. A katalán kormány a demokrácia szégyenének nevezte a hatósági akciót.

 

A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint 41 kormányzati hivatalban és egyéb helyszíneken intézkednek hatóságok, egyebek mellett a katalán adóhatóságnál, a gazdasági, a munkaügy, valamint a szociális és családügyi tanácsnokságokon, amelyek tartományi minisztériumoknak felelnek meg.
A Barcelona közelében található, Bigues i Riells nevű település egyik üzemcsarnokában pedig mintegy 9 millió darab szavazólapot foglaltak le.
A katalán ügyészség utasítására kezdett házkutatásokkal párhuzamosan eddig 14 embert vettek őrizetbe, köztük Josep Maria Jovét, a katalán gazdasági miniszter vezető titkárát.
A spanyol csendőrség az alkotmánybíróság által felfüggesztett, ezért illegálisnak tartott október 1-i önrendelkezési népszavazással kapcsolatos dokumentumokat keres, valamint bizonyítékot arra, hogy vajon a katalán kormány költött-e közpénzt a referendum előkészületeire.
Oriol Junqueras, katalán elnökhelyettes a TV3 katalán televíziónak az intézkedések hírére, elsőként a helyi kormányból, úgy reagált: ez nyugati demokráciában nem történhet meg, túlmegy minden demokratikus garancián, és sérti az állampolgárok alapvető jogait.
Ezt követően több kormányzati épület előtt tüntetők jelentek meg, tiltakozva az eljárás ellen. A gazdasági tanácsos hivatalánál délutánra a hatóságok szerint csaknem négyezer ember gyűlt össze az utcán. "Szavazunk!", "Fegyvereink a (szavazó)urnák" - kiabálták, és többször elénekelték a katalán himnuszt is. A tiltakozók egy csendőrautó kerekének gumiabroncsait kiszúrták.
A törvénysértésre, az alkotmány ellen irányuló cselekvésre az államnak reagálnia kell - mondta Mariano Rajoy, spanyol miniszterelnök a parlament alsóházának ülésén, amelyet ez a téma uralt.
A spanyol kormányfő szerint nincs olyan demokratikus állam a világon, amely elfogadja, amit Katalóniában terveznek, és hozzátette, hogy ráadásul figyelmeztették őket, tudták, hogy a referendumot nem lehet megrendezni, mert az sérti a nemzeti szuverenitást.
A Barcelonában zajló csendőri akció elleni tiltakozásként a spanyol parlament katalán pártjainak képviselői elhagyták az üléstermet.
Carles Puigdemont, katalán elnök rendkívüli kormányülést hívott össze az ügyben, amelyet követően hivatalos televíziós nyilatkozatában úgy fogalmazott: "elutasítjuk és elítéljük a spanyol kormány totalitárius fellépését".
Mint mondta, a katalán kormányt "agresszió" érte a spanyol kormány részéről, amely kívül esik a törvényes kereteken.
"A spanyol állam de facto felfüggesztette Katalónia önrendelkezését" - jelentette ki, egyúttal a katalán kormány támogatásáról és védelméről biztosított mindenkit, akit a hatóságok őrizetbe vettek.
A katalán elnök szavai szerint ez a demokrácia szégyene, a spanyol kormány pedig átlépte azt a határvonalat, amely elválasztja a totalitárius rezsimektől.
Carles Puigdemont azt is mondta: nem fogadják el a visszatérését a múltba, és azt sem, hogy ne hagyják dönteni őket a jövőről.
Megerősítette: október 1-én szavaznak, "békés", és "masszív" választ adnak a spanyol kormánynak, addig azonban - mint mondta - "szilárdságra és nyugalomra" van szükség.
"Szégyen, hogy Spanyolországban lehetnek politikai fogvatartottak, ahelyett, hogy párbeszéddel és józansággal néznének szembe egy politikai problémával" - fejtette ki véleményét Pablo Iglesias, a spanyol parlamentben ellenzékben lévő baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) nevű párt főtitkára, amely a törvényhozás harmadik legnagyobb pártja.
A spanyol parlament legnagyobb ellenzéki erejének számító Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), és a negyedik legnagyobb Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt, korábban már támogatásáról biztosította a konzervatív Néppárt (PP) vezette spanyol kormányt "az alkotmány védelmében" és "az illegális népszavazás megakadályozásában". Ezen pártok vezetőivel a spanyol miniszterelnök napközben rendkívüli tanácskozást folytatott.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog