erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Ukrán nacionalisták uszítanak Kárpátalján


Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A Karpatszka Szics (KSZ) ukrán félkatonai szervezet szerint az utóbbi időben felerősödtek a "szeparatista" mozgalmak Kárpátalján.

 

A szervezet Facebook-oldalán közzétett felhívásban az összefogásra szólítja fel a híveket, mivel Kárpátalján felerősödött az "orosz- és magyarbarát, valamint egyéb szeparatista erők" államellenes provokatív tevékenysége, és nő a helyzet destabilizálódásának veszélye.

Ezért az "ukrán Kárpátalja" megvédése érdekében mindent meg kell tenni – állítják a nacionalisták.

Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy Kárpátalján nem elegendő a rendvédelmi szervek szeparatizmus elleni fellépése ahhoz, hogy biztosítható legyen a jövőben az állam területi egysége régiónkban"


– tették hozzá a felhívásban, amely szerint a nyugati államhatár sérthetetlenségét, és a külföldi titkosszolgálatok destruktív tevékenységével történő hatékony szembeszállást illetően az egyetlen reményt a nacionalista mozgalom jelenti. Olvashatjuk a 888.hu oldalán.

A KSZ, amely 2015 áprilisában likvidálással fenyegette meg a Jobbik kárpátaljai aktivistáit, és a 2016 márciusában szervezett ungvári fáklyás felvonulásán vonulók

a „Késhegyre a magyarokkal!” rigmust kiabálták,
saját kiképzőtábort működtet Kárpátalján. Idén júniusban a szervezet egy Munkács környéki táborban az ifjúsági és sportminisztérium, valamint a Kárpátalja megyei ifjúsági és sportfőosztály védnöksége mellett pedagógusok, ifjúsági szakemberek és a kelet-ukrajnai terrorellenes művelet (ATO) veteránjai számára szervezett kétnapos katonai kiképzést, amelyen oktatóként részt vett Jevhen Karasz, a kijevi székhelyű C14 (Szics) (az ukrán szics szó második és harmadik betűje a 14-re hasonlít) szélsőjobboldali szervezet egyik vezetője.

Bejegyzésében a nacionalista vezető azt írta, „a messzi Nyugaton” a Tarasz Deak vezette Karpatszka Szics az államiság utolsó támasza. Hozzátette: az ellenség – a magyar soviniszták – pénzzel szórják tele az ukrán földet, árulókat toboroznak, hídfőállást készítenek. Szerinte

ukrán területen már földalatti fegyveres magyar egységek működnek,
amelyek évente kétszer a magyar hadsereggel gyakorlatoznak együtt. Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) erőtlen, de a probléma létezését elismeri – vélekedett, megjegyezve, hogy Kárpátalján sok a kettős ukrán-magyar állampolgár. Írja a foter.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog