erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Újabb hadgyakorlattal sokkol a NATO - közvetlenül az ukrán partok mellett

 Ukrán tolóhajó és a britek büszkesége, a HMS Duncan. | Forrás: Facebook

NATO-hadihajók lepték el Ukrajna Fekete-tengeri kikötőjét. A brit és török felségjelű hadihajók egy NATO-hadműveletben vesznek részt. Semmi kétség a felől, hogy a hadihajók jelenléte politikai üzenettel ér fel, leginkább Moszkva részére.

 

Egy héttel azután, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi flottilla elkezdte szokásos hadgyakorlatát a Fekete-tengeren (ez az úgynevezett "Sea Breeze 2017"), most hétfőn az ukrajnai Odessza városában kikötött a brit és a török haditengerészet rombolója, fregattja.

Nagy-Britannia az egyik legfejlettebb és legújabb légvédelmi rombolóját, a Daring-osztályú HMS Duncant küldte a térségbe, melyet a The Times című lapnak nyilatkozó források szerint az orosz kémhajók már "alaposan kivizsgáltak". Törökország egy régebbi hajóval, a Németországban tervezett Yldirimmel vesz részt a hadgyakorlatban.

Az ukrán védelmi minisztérium honlapján közzétett kommüniké szerint a gyakorlatban ukrán hajók is részt fognak venni, így a hétfői "kikötés" szimbolikus jelentőségű lépés lehet a térség jelenlegi geopolitikáját tekintve. Arra ugyanis eddig nem nagyon volt példa, hogy az Ukrán Haditengerészet – főleg a krími konfliktus óta – ilyen nyíltan csatlakozzon egy Moszkvával több szempontból is ellentétben álló katonai szövetség hadgyakorlatához.

Azt azonban egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy a hétfői kikötés újabb bizonyítéka lenne Ukrajna NATO-tagságához.
Korábban ugyanis Petro Porosenko ukrán elnök Kijevben már találkozott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. Az ukrán elnök a megbeszélésen azt mondta: Kijev most nem kéri felvételét az észak-atlanti szövetségbe, de végrehajt egy igazi reformprogramot, hogy később megfeleljen a NATO-tagság feltételeinek.

Abban viszont biztosak lehetünk, hogy a NATO mostani akcióját ismét értékelhetjük egy "nyugati erőfitogtatásnak", hiszen egyrészt közvetlenül a Krím-félsziget közelében zajlik a Sea Breeze 2017, másrészt ott van Kelet-Ukrajna hovatartozásának kérdése is, amelynek rendezése nemsokára ismét napirendre kerülhet.

Végezetül: Moszkvát sem kell félteni, hiszen idén szeptemberben közös hadgyakorlatot tart Oroszország és Fehéroroszország. Ez a gyakorlat a Kola-félsziget és az Északi-sarkkör térségétől Fehéroroszországig terjedő területen fogják tartani, legfeljebb 13 ezer katona mozgósításával.

Nagy Gábor

888.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog