erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

A moldovai államfő szerint van alternatívája az EU-tagságnak

Igor Dodon moldovai államfő elmondása szerint országa idővel csatlakozhat az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz, ami mára egy valós alternatíva az Európai Uniós csatlakozással szemben.

Dodon a Belarusz-1 televíziónak adott interjú során kifejtette; országa talán idővel az Eurázsiai Gazdasági Unió tagjává válik, de ez olyan döntés, amiről kizárólag az emberek dönthetnek népszavazással.

 

Az államfő óva intette a nyugati országokat attól, hogy arra kényszerítsék Moldova lakosságát, hogy válasszon a Kelet és Nyugat közt; a friss közvélemény-kutatások szerint egy ilyen szavazáson a választók többsége az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz csatlakozást támogatná.

“Ukrajnát választásra kényszerítették: vagy az Európai Unió, vagy az Eurázsiai Gazdasági Unió. És mi történt? Katasztrófa. Emiatt kell kiegyensúlyozott külpolitikát folytatnunk. Legyen társulási egyezményünk az EU-val, de ha ez a szabad kereskedelem akadállyá válik, másra van szükségünk. Az Eurázsiai Gazdasági Unióval is köthetünk szabadkereskedelmi egyezményt.”

Márciusban Dodon aláírt egy együttműködési megállapodást az Eurázsiai Gazdasági Unióval. A moldovai államfő a januárban Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott megbeszélések során fejezte arra vonatkozó szándékát, hogy országa megfigyelői státuszhoz jusson a szervezetben. Elmondása szerint az Európai Unió és Moldova közti társulási egyezmény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert a moldovai cégek részesedése az orosz piacon nagy mértékben csökkent, de eközben az EU területére irányuló export is lecsökkent.

Az Eurázsiai Gazdasági Unió tagjai jelenleg Oroszország, Kirgizisztán, Kazahsztán, Belorusszia és Örményország.

 

 

hidfo.ru

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog