erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Itt a hivatalos adat: a migránsok 85 százaléka nem is menekült!


(Ferenc pápa afrikai migránsokkal beszélget Lampedusa szigetén 2013. július 8-án
Fotó: AFP/Europress/Andreas Solaro)

Ferenc pápa pedig egy olyan új migránsportálnak írt köszöntőt, amelynek számos híre nem épp az egyházfő menekültpolitikáját támasztja alá.

 

A menekültek lehetőséget jelentenek a növekedésre, a találkozásra – ezzel a címmel számolt be a Magyar Kurír katolikus hírügynökség arról, hogy Ferenc pápa üzenetben köszöntötte az Infomigrants.net néven indult új internetes portált a migránsok tájékoztatására. „A Szentatya lelkesen támogatja a fontos kezdeményezést, és reméli, hogy az új információs portál elősegíti majd a beilleszkedést, segít, hogy a migránsok tiszteletben tartsák a befogadó országok törvényeit, és ezzel egyidejűleg a társadalomban megerősíti a befogadás és a szolidaritás valódi kultúrája iránti elkötelezettséget. Ferenc pápa imáiról biztosítja, és Isten oltalmába ajánlja mindazokat, akik kénytelenek elhagyni hazájukat fegyveres konfliktusok, terrortámadások, éhínség, elnyomó rendszerek miatt” – olvassuk a beszámolót.

A szóban forgó, angol, francia és arab nyelvű honlap három nagy európai médium, a France Médias Monde (France 24, Radio France International, Monte Carlo Doualiya), a Deutsche Welle közszolgálati adó, valamint az olasz ANSA hírügynökség közös vállalkozása, az Európai Unió anyagi támogatásával. Ha viszont elkezdünk böngészni a weboldal hírei között, egy sor zavarba ejtő, és nem éppen Ferenc pápa migránspolitikáját igazoló tényre bukkanunk. Ezek közül is a legjelentősebb az Italian Institute for International Political Studies (ISPI) kiskátéja, amely a menekültüggyel kapcsolatos kérdéseket veszi sorra, és adja meg rájuk a válaszokat, benne az alábbi kérdés-válasszal.

„– A migránsok elsősorban konfliktusok elől menekülnek. Igaz vagy hamis?

– Hamis. Az ISPI szerint minden száz, Olaszországba érkező emberből 85 alapvetően gazdasági okokból hagyja el a hazáját.”

A továbbiakból kiderül, hogy az Olaszországba tengeren érkezők száma a 2004 és 2013 közti 25 ezres átlagról 2014 és 2016 között 170 ezerre nőtt, és a frontországokból (elsősorban a görögök és olaszok) történő áttelepítés nem működik: a tervezett 25 ezer emberből mindössze hétezer menedékkérőt sikerült más államokban elhelyezni.

A jelentésnek azért vannak kedvező megállapításai is. A dokumentum szerint nem jellemző, hogy a menekültek között terroristák is megbújnak: azok között, akik 2014 óta merényletet követtek el vagy kíséreltek meg Európában, nyolc érkezett ezen az úton. Az ISPI szerint az sem állja meg a helyét, hogy a migránsok miatt növekszik a bűnözés Olaszországban; igaz, a kedvező tendencia mögött lesújtó valóság bontakozik ki. 2009 és 2014 között a külföldiek száma 47 százalékkal nőtt, körükben a börtönbüntetéssel sújtottak aránya 37-ről 33 százalékra csökkent. Ez eddig jó hír – ám a jelentésből az is kiderül, hogy míg minden ezer őshonos olasz közül mindössze 0,6 kerül rács mögé, a külföldiek (nagy részük eredendően gyaníthatóan romániai roma, újabban pedig közel-keleti vagy afrikai migráns) esetében ez a szám közel hatszor nagyobb, vagyis 3,5.

A továbbiakban a portál azon híreiből szemezgetünk, amelyek, fájdalom, nem éppen Ferenc pápa optimizmusát támasztják alá:

– Olaszország, Franciaország és Németország belügyminiszterei eljárásrendet alakítanak ki a menekülteket nyakló nélkül patronáló segélyszervezetek korlátozására.

– Az európai menekülthelyzet válságosra fordulásával Olaszország korlátozni kívánja a segélyszervezetek tevékenységét.

– Az ENSZ támogatja Olaszországot a segélyszervezetek elleni fellépésben.

– Ausztria 750 katonát vet be az olasz határon, ha a migránsáradat nem hagy alább.

– EU-biztos: Olaszországnak igaza van, amikor a helyzetet fenntarthatatlannak nevezi.

– Kikötési tilalomba futhatnak a külföldi hajók Olaszországban.

Mondani sem kell: Ferenc pápa személyes elkötelezettsége az elesett emberek támogatására rendkívül tiszteletreméltó. Mi több, az általa említett személyiségformáló találkozásoknak megannyi szép példáját olvashatjuk akár az általa ajánlott portálon is. Ám ha már a sokáig hazánkkal szemben bezzegországnak kikiáltott olaszok is kezdenek besokallni a Líbia felől hajókon érkező áradattól, akkor ott valami nem annyira kerek, mint amennyire a katolikus egyház feje látja és láttatni akarja.

valasz.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog