erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

A lengyelek többsége inkább elhagyná az EU-t de nem akar muszlim bevándorlókat befogadni


Az IBRIS közvéleménykutató felmérése szerint a lengyelek többsége a menekültek befogadását akkor is elutasítja, ha emiatt el kellene hagyni az EU-t.

 

A lengyelek több mint 51 százaléka akkor is ellenezné a muzulmán országokból érkező menekültek befogadását, ha emiatt az országnak távoznia kellene az Európai Unióból – derül ki az IBRIS közvéleménykutató szerdán közzétett felméréséből.

A Polityka című baloldali hetilap számára júniusban egy ezer fős mintán készült felmérésben egyrészt azt kérdezték, hogy Lengyelországnak el kell-e utasítania a muzulmán országból származó menekültek befogadását akkor is, ha ez az uniós támogatási alapok megvonásával járna. Erre a kérdésre a válaszolók 56,5 százaléka igennel, 40,4 százalék pedig nemmel válaszolt.

Arra a kérdésre, hogy a menekültek befogadását akkor is kell-e elutasítani, ha emiatt el kellene hagyni az EU-t, a válaszolók 51,2 százaléka adott igenlő választ, 37,6 százalékuk viszont elvetette ezt a lehetőséget.

A felmérés eredménye arra utal, hogy a menekültek befogadásának témája jelentősen befolyásolja az egyébként a leginkább eurooptimista nemzetnek számító lengyelek nézeteit. A lengyel sajtó július elején a Századvég magyar kutatóintézet felmérését idézte, amely szerint egy, az EU elhagyásáról tartandó esetleges népszavazáson Lengyelország lakosainak 80 százaléka – a legtöbben az összes EU tagállam közül – szavazna a bennmaradás mellett, miközben az uniós átlag 64 százalékot tett ki. A CBOS lengyel állami közvélemény-kutató intézet áprilisi felmérésében Lengyelország EU tagságát a megkérdezettek 88 százaléka támogatta.

Az Európai Bizottság június közepén kötelezettségszegési eljárást indított el Csehország, Lengyelország és Magyarország ellen, amiért nem teljesítik a 2015 őszén kiszabott egyszeri menekültelosztási kvótát.

MTI

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog