"A meglepő megtisztulási folyamaton átesett oligarchikus osztály azonban erőteljesen visszatér és nyugalmat akar. Nem rombolásért támad, hanem alkudozásért, a büntetőügyi nyugalom megvásárlásáért. Egy európai intézmények, az amerikai partner és az utcákra kellő számban kivonuló emberek által legitimált DNA-t nehéz kezelhetetlen mértékű ár nélkül kiiktatni. De egy főleg helyi kiskirályocskával és esetleg néhány központi politikusokkal megelégedő DNA többé már nem veszélyeztetné a szolgálatok engedélyével létező oligarchák hatalmi rendszerét.

 

Alapjában véve már ebben a helyzetben vagyunk, vagy legalábbis nagyon hamar ide fogunk jutni. Attól tartok, hogy a DNA körüli nagy diverzió nemcsak arra vonatkozik, hogy erre a témára igyekeznek a figyelmet terelni, amikor mindenkinek a rossz kormányzásról kellene beszélni. A nagy diverzió azzal az érzéssel lehet kapcsolatos, hogy a DNA még képes valami lényegeset változtatni a politikai elit felépülése szintjén. Kövesit és a DNA-t nem azért kell imagológiailag megsemmisíteni mert ők valamilyen nagy veszélyt jelentenének a jelenlegi erőviszonyok közepette, hanem főleg azért, hogy amnesztiába részesítsenek – nem jogilag, hanem a percepció szintjén – bármilyen múltbéli vagy jövőbéli elítéltet. Feltehetjük a kérdést, hogy a DNA által veszett kampány felgyorsítása, mely kampány azért elég sok szintén kivizsgálandó elemet is tartalmaz, vajon nem annak a jele-e, hogy a mérkőzés lezajlott, az elítéltek győzelme pedig már bekövetkezett. Az itteni nyilvános botrányok nem ritkán már a kulisszák mögötti megegyezések után következnek.

Emellett az – amúgy nehezen bizonyítható – forgatókönyv mellett szól az az élvezet, mellyel Iohannis elnök megcibálta Toader miniszter fülét és már bejelentette, hogy javaslata ellenére nem fogja leváltani a DNA vezetőjét. Az államfő politikai nyeresége jelentős, összehasonlítható azzal, amikor a parlamenti választás közvetett vesztese a tavalyi tüntetők reménységévé változott. De ez akkor is, most is a mindkét esettel kapcsolatos nyilvánvaló elnöki felelősséggel szembeni önkéntes vakság miatt történt. Ám míg 2016-ban az elnöki párt rossz kezelése választási kudarchoz vezetett, ami felhígítja a felelősségeket, a felelősség most sokkal közvetlenebb.

Csak egy hónap telt el Dăncilă asszony Iohannis általi gyors kinevezése és Toader miniszter Kövesi asszony leváltását célzó eljárásának beindítása között. Az a tény, hogy az új kormányt informálisan a PSD (Szociáldemokrata Párt – E-RS) elnöke vezeti csak még súlyosabbá teszi az elnök tettét, aki feltételek nélkül fogadta el ezt a helyzetet. Most ennek a következményeit látjuk. De az elnök Kövesi asszony végső védelmezőjévé változik és ettől politikailag újra feltöltődik, ami leleplezi a Dragnea, mint informális kormányfő megoldás elfogadása mögötti cinikus számítást. De ebben valójában semmi új nincs: a román oligarchia vastörvénye az állandó botrány mögé rejtett kulisszák mögötti bundát feltételezi."

Eurocom.wordpress.com/revista22.ro; Alexandru Gussi: Oligarhia e pe drumul victoriei

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog