erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Erdélyi levelek: Újra színre léptek a magyargyűlölők

A kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése elleni drasztikus fellépéséről elhíresült önkormányzati rendőrfőnök ellen szervezett volna tüntetést az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Marosvásárhelyen. A városháza illetékes bizottsága ezt többször is megakadályozta: be ugyan nem tiltotta – ez jogában sem állna –, de azt sem engedélyezte, hogy a szervezők által kiszemelt helyen tartsák azt meg.

A titkosszolgálati múlttal bíró rendőrfőnök ellen az EMNP a városháza előtt szeretett volna tiltakozni, de erre nem kapott engedélyt. A nyilvánvaló hatalmi túlkapások, megfélemlítési akciók miatt az EMNP Valentin Bretfelean lemondását követelte - volna. Ha a városháza említett bizottsága el nem gáncsolja a tiltakozó megmozdulást.

Florin Oproiescu, a Vatra Românească Szövetség Maros megyei szervezetének elnökeFlorin Oproiescu, a Vatra Românească Szövetség Maros megyei szervezetének elnöke

Mint ismeretes a rendőrfőnök korábban elrendelte a civilek által kihelyzett kétnyelvű utcanévtáblák leszereltetését, az ukázt megtagadóknak 30-tól 50 ezer lejig (2 milliótól 3,5 millió forintig) terjedő pénzbírságot helyezett kilátásba. A magyarfaló “közeg” a magántulajdonban lévő ingatlanokra kihelyezett utcanévtáblákat egyszerűen az üzleti reklámok közé sorolta. Az említett rendfenntartó testület már korábban is bizonyította “magyarbarátságát”, hisz előbb az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei szervezetét bírságolta meg 30 ezer lejre, amiért a felszólítás ellenére sem távolította el székhelyéről a reklámnak minősített székely zászlót, majd a Skócia függetlensége ügyében tartott referendum alkalmával tartott Színház-téri villámcsődület résztvevőit súlytotta pénzbüntetéssel. Igaz, a törvénytelen eljárás ellen fellebbezők büntetését a bíróság végül eltörölte.


Ilyen előzmények után aktivizálták magukat a magyargyűlöletet terjesztő helyi román szervezetek, köztük az a Vatra Romaneasca (Román Tűzhely), amely évek óta mintha lélegeztetőgépre kapcsolva küzdött volna a túlélésért. Mint ismeretes, a politikai hatalommal és a hírhedt kommunista titkosszolgálat, a Securitate elemeivel összefonódott VR állt az 1990-es esztendők magyarellenes akcióinak hátterében, beleértve a marosvásárhelyi „fekete március” véres eseményeit, a pogromkísérletet is. A román szélsőséges nacionalista szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben a magyar pártok nem hagynak fel a magyar utcanévtáblák erőltetésével, és tüntetni fognak az általuk a törvényesség bajnokának tartott Valentin Bretfelean ellen, akkor a vásárhelyi románság is utcára vonulhat. A főzsarut egyébként a magyarellenes bukaresti és a helyi sajtó is védelmébe vette, afféle román nemzeti hősként szól róla, amióta elrendelte a civilek által kifüggesztett kétnyelvű utcanévtáblák leszereltetését.

A jelek szerint újra feltámad a nacionalista kurzus a román politikában, ami a jövő évi önkormányzati, majd parlamenti választásokig csak fokozódhat. Ilyen körülmények között jelentősen gyengül az erdélyi magyar politika érdekérvényesítő ereje, ami egyértelműen hátráltatja az erdélyi magyarság autonómia-törekvéseit is.

Szentgyörgyi László – PolgárPortál/Marosvásárhely

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog