erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Dübörög a román gazdaság a lejtőn

A román jegybank jelentősen megemelte az idei inflációs előrejelzését csütörtökön a három hónappal korábban közölt várakozásokhoz képest: míg augusztusban még csak 1,9 százalékos inflációval számolt, most már 2,7 százalékos éves inflációs valószínűsít. (A változás itt követhető: EURO to RON chart). Az első kilenc hónapban 28 százalékkal nőtt a román külkereskedelmi mérleg hiánya

 

Mugur Isarescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója csütörtöki sajtóértekezletén elmondta: a jövő évi előrejelzést nem módosították, 2018-ban év végén 3,2 százalékos, míg 2019 harmadik negyedévének végén 3,1 százalékos inflációval számolnak.

A fogyasztói árnövekedéssel kapcsolatos, folyamatosan változó előrejelzésekből kiderül, hogy a román központi bankot is váratlanul érték a Bukarestben januárban hatalomra került szociálliberális kormánykoalíció gazdaságpolitikájának hatásai.

Az év első felében a jegybank az eredetileg közölt 2,1 százalékról két lépcsőben mérsékelte 1,6 százalékra idei inflációs előrejelzését, ahhoz, hogy most minden korábbinál magasabb inflációs rátát valószínűsítsen.
Romániában a tavalyi év eleji négy százalékpontos, illetve az idei év eleji további egy százalékpontos áfa-csökkentése nyomán az infláció az idei év első feléig (másfél éven keresztül) negatív tartományban volt. A közalkalmazotti béremelések, a fogyasztás megugrása, az üzemanyagokra kivetett jövedéki adók emelése nyomán azonban a fogyasztói árak emelkedni kezdtek, a vártnál gyorsabb ütemben.
A fogyasztás a külkereskedelmi mérleg hiány gyors emelkedését is előidézte: a román import az év első kilenc hónapjában már csaknem 9 milliárd euróval meghaladta a kivitelt. A jelenséget kommentálva Isarescu arra figyelmeztetett: Románia külföldön teremt munkahelyeket, ha gazdasági növekedését a fogyasztás növekedésére alapozza és nem saját gazdaságának fejlesztésébe fektet be.
Szeptemberben 1,77 százalékra emelkedett a román éves inflációs ráta, amely négyéves csúcs. Legutóbb 2013 novemberében volt magasabb, 1,83 százalék az infláció Romániában.

Csütörtökön ötéves mélypontra esett a román lej az euróval szemben, azt követően, hogy szerdán a román kormány - a szakszervezetek és munkáltatók tiltakozása ellenére - 2018 januári hatállyal módosította a járulék befizetések rendszerét és ismét átírta az adótörvényt.

A jegybank csütörtökön 4,6279 lejes euró-árfolyamot közölt: ennél rosszabbul csak 2012 augusztusában váltották a román fizetőeszközt az euróval szemben, amikor Traian Basescu akkori államfő felfüggesztése okozott bizonytalanságot és politikai válságot az országban.

 Az első kilenc hónapban 28 százalékkal, 8,887 milliárd euróra nőtt a román külkereskedelmi mérleg hiánya a tavalyi azonos időszakhoz képest - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.

A deficit 1,956 milliárd euróval haladta meg a tavalyi első kilenc hónapban jegyzett mérleghiányt.
A deficit növekedéséhez hozzájárult, hogy a román behozatal továbbra is gyorsabb ütemben nő a kivitelhez képest. A vizsgált időszakban Románia 9,2 százalékkal többet exportált 46,597 milliárd euró értékben, miközben a behozatal 11,8 százalékkal, 55,485 milliárd euróra gyorsult.
Szeptemberben az export 6 százalékkal, az import 9,2 százalékkal gyorsult a tavalyi kilencedik hónaphoz mérten.
A kivitel 46,6 százalékát és a behozatal 37,1 százalékát a gép- és járműipari termékek tették ki. Románia külkereskedelme háromnegyedét az Európai Unió tagállamaival bonyolítja le.
Tavaly Románia kivitele 57,385 milliárd euró volt, ehhez képest 67,342 milliárd euró értékben importált árut, a külkereskedelmi mérleg hiánya pedig 19 százalékkal gyorsult egész évben a 2015-ös évihez képest.
A deficit folyamatos növekedését főleg az idézi elő, hogy a több lépcsős adócsökkentések következtében megnőtt a belföldi fogyasztás, a román gazdaság pedig főleg importból tudta csak fedezni a megnövekedett keresletet.

Sz-h/MTI

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog