erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Bukarest: a kormány rémálma az adótörvénykönyv, csökkennek a fizetések

Szerdai ülésén sürgősségi rendeletet fogad el a kormány az adótörvénykönyv január elsejétől hatályba lépő módosításairól – közölte kedden a miniszterelnök. Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármesterének a véleménye lesújtó.

 

Mihai Tudose újságírói kérdésre megerősítette: a rendelet azt is előírja majd, hogy a társadalombiztosítási járulékok kifizetése teljes egészében a munkavállalókra hárul. A kormányfő a bejelentését megelőzően Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnökkel és a municípiumok polgármestereivel egyeztetett a tervezetről.

A polgármesterek a keddi találkozón sérelmezték, hogy a jövedelemadó csökkenése miatt csökkeni fog a költségvetésük. Azt az ígéretet kapták a miniszterelnöktől és Liviu Dragneától, hogy a jelenlegi 41,75 százalékról 43 százalékra növeli a kormány az önkormányzatok részesedését a jövedelemadóból. Emellett a kieső összegeke pótolandó pénzt kapnak a központi költségvetésből is.

Mint ismert, az adótörvénykönyv tervezett módosításait az államfő, a munkáltatók, a szakszervezetek és a gazdasági elemzők is bírálták. A legpesszimistább forgatókönyvek szerint jelentősen csökkenhetnek a fizetések.

Antal Árpád: A városoktól vesznek el

Egymilliárd eurót vesz el a városoktól a kormány, a legtöbbet Bukaresttől és az erdélyi nagyvárosoktól, de a kisebbek is veszítenek az adózási módosítások miatt, habár nem egyformán – közölte Antal
A jövedelemadók 16-ról 10 százalékra való csökkentésével egyetért, mert fontosnak tartja, hogy több pénz maradjon az emberek zsebében, de úgy látja, hogy megfelelő kompenzáció híján a városok lehetnek a kormány által adózási forradalomnak nevezett átalakítás vesztesei. Költségvetésükben ugyanis a személyi jövedelemadókból befolyó összeg volt a legnagyobb tétel, és Sepsiszentgyörgy évek óta növekedő pályán állt, idén például 13,8 százalékos az emelkedés, ami jövőben valószínűleg eltűnik. A kormány kompenzációs javaslata abból indul ki, hogy 2016. december 31-én összesen 11 milliárd lej maradt az önkormányzatok számláin – a városvezetők szerint az eljárások nehézkessége miatt –, ezért a megmaradt összeg fele és a hiányzó összeg közötti különbözetet fogja a városoknak kifizetni a kormány. Tehát ha egy városnak hiányzik hárommillió leje a személyi jövedelemadóból visszaosztott összegből, ám tavaly a számláján maradt hatmillió, akkor nem kap semmilyen kiegészítést, amit úgy is le lehet fordítani, hogy elvesz az állam az önkormányzattól hárommillió lejt – magyarázta.

Forrás: agerpress.ro/hotnews/maszol.ro/3szek.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog