erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nincs tervben a visegrádi együttműködés bővítése


Teodor Meleșcanu (mandiner.hu)

Teodor Meleșcanu román külügyminiszter egy interjúban leszögezte, országa nem fog a visegrádi négyekhez csatlakozni, és a V4-eknek sem áll szándékában bővíteni az együttműködést.

 

Románia nem fog a visegrádi négyekhez csatlakozni, a V4-eknek sem áll szándékukban bővíteni a jelenleg négy országra kiterjedő együttműködést – közölte szerdán a Radio France Internationale (RFI) a román adás internetes oldalán egy Teodor Meleșcanu román külügyminiszterrel készült interjút ismertetve.

„Nagyon nyíltan beszéltek erről. A legutóbbi találkozón Orbán Viktor miniszterelnök világosan elmondta nekem, hogy a legcsekélyebb mértékben sem merült fel a visegrádi csoport bővítése. Másfelől el kell ismernünk, hogy Románia érdekelt a különböző országokkal adott témáról folytatott konzultációk fejlesztésében, beleértve a V4-ek speciális összejöveteleit is, amennyiben meghívnak ezekre” – mondta a román diplomácia vezetője arra utalva, hogy október első felében több balkáni ország képviselőjével együtt részt vett a V4-ek budapesti külügyminiszteri értekezletén.

Arra a kérdésre, hogy melyek lennének a közös érdekek, tekintettel a V4-eknek az európai közvitában képviselt álláspontjára, Meleșcanu megjegyezte: a témában (Románia állítólagos közeledése a V4-ekhez) kibontakozott bukaresti sajtóvita hamis híresztelésen alapul. Romániát a Nyugat-Balkánról folytatott tanácskozásra hívták meg, márpedig ez a térség mind a V4-ek, mind Románia és Bulgária számára kiemelt jelentőséggel bír. Megemlítette: Románia tavaly is képviseltette magát egy hasonló rendezvényen, így a V4-ek magyar elnöksége idén is meghívta őt a budapesti tanácskozásra.

„Romániának alapvető célkitűzése, legalábbis ebben az időszakban, hogy fejlessze kapcsolatait szomszédjaival, a térség országaival” – szögezte le a román külügyminiszter. Hozzátette: hazája különböző felállásokban, például a Három Tenger Kezdeményezés keretében és stratégiai partnerségei révén is keresi az együttműködési lehetőségeket a térség biztonságának növelése, gazdasági kapcsolatainak erősítése érdekében.

A román jobboldali média rosszallóan számolt be arról, hogy a bukaresti szociálliberális kormánytöbbség vezető politikusai – köztük Teodor Meleșcanu külügyminiszter – az utóbbi hetekben több ízben jelezték: Bukarest érdekelt a V4-kel folytatott együttműködés fejlesztésében. Ellenzéki elemzők szerint nem egyeztethető össze a német-francia „uniós maghoz” közeledni próbáló román külpolitikával az, hogy Bukarest a – Brüsszellel sok tekintetben szembeforduló – V4-ekhez soroljon be.

A balliberális kormánnyal szemben álló jobboldali Klaus Iohannis államfő korábban leszögezte: Románia nem osztja a visegrádi négyek (V4) nézeteit Európa jövőjét illetően, és jelenleg „nincs realitása annak”, hogy Románia közeledne a V4-ekhez.

MTI

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog