erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Székelyföldön kevesebbet ér az emberélet, mint Románia más területén


Hargitai medvetérkép

Tüneményes sebességgel megadta a kilövési engedélyt a környezetvédelmi miniszter a fogarasi „medvejárás” ügyében. A háromszéki elöljárók nem értik, mi a különbség aközött, hogy egy székely ember sérül meg egy medvetámadás következtében, vagy egy fogarasi. Kifakadt a környezet védőkre Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba, amiért nem adtak kilövési engedélyt „pont Hargita megyére, ahol a legtöbb a veszélyes medve, a legnagyobb a baj, és ahol a legtöbb sérült van”.

 

Úgy látszik, hogy nem ugyanannyi az emberélet értéke Fogarason, mint nálunk – vélekedik Fodor István. A bodoki polgármester azt mondja: idén éppen 25 kárjelentést tett le, volt közöttük mindenféle termény, juh, kecske, tehén, szamár és méhkaptár is, de még arra sem méltatták, hogy elutasítsák, nemhogy jóváhagyták volna.  Örömmel látom, hogyha Fogarasra megy be a medve, akkor azonnal intézkednek. Ha hozzánk jön be, az nem számít.

Vajon nem ugyanolyan emberből vagyunk?

Tucatjával vannak olyanok, akiket bántott a medve, akiknek orcáját egész életére elcsúfította, vállát-lábát megsebezte, azok nem számítanak. Tényleg kár a fogarasi kislányért meg azért a férfiemberért is, de ott most volt először, arra azonnal lehet kilövési engedélyt adni? – háborog a polgármester. (Írja a Székely Hírmondó)

Még egy medvére sem kapott kilövési engedélyt Hargita megye

Büntet a környezetvédelmi miniszter, hogy pont Hargita megyére, ahol a legtöbb a veszélyes medve, a legnagyobb a baj és ahol a legtöbb sérült van, nem ad kilövési engedélyt? Ez lenne a válasz a július 5-i bukaresti tüntetésre, amikor ígéretett tett az intézkedésre? – teszi fel a kérdést Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
Közel két hónapja aláírta a gondot okozó – emberre támadó vagy gazdaságokat tönkretevő – nagytestű ragadozók kilövését lehetővé tevő beavatkozási rendeletet Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter, viszont azóta egy kilövést sem hagytak jóvá. A rendelet összesen 140 medve és 97 farkas kilövését teszi lehetővé országos szinten, ebből az elképzelések szerint Hargita megye részesedik a legnagyobb mértékben, mivel az elmúlt években ebben a régióban volt a legtöbb medvetámadásos és vadkáros eset. Még ez az intézkedés sem oldja meg a székelyföldi medvekérdést, viszont ezzel a lehetőséggel sem élnek a vadásztársulások. A környezetvédelmi minisztérium hivatalos válasza szerint a rendelet kiadása óta 34 kérés érkezett, összesen 74 veszélyes medve kilövésére, ebből mostanig ötöt hagytak jóvá. Ezekből a jóváhagyásokból egy sem Hargita megyei, nehezményezi a minisztérium, de a vadászok hozzáállását is Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
A szakminisztériumi rendelet kiadása után Borboly Csaba többször fordult felhívással a vadásztársaságokhoz, illetve a polgármesteri hivatalok közbenjárását is kérte annak érdekében, hogy minél előbb kérvényezzék a kilövési engedélyt a veszélyes medvék esetében. Ehhez képest mostanig összesen 58 medve és 22 farkas kilövését kérvényezték Hargita megyéből, ezekből harmincat már a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség visszautasított, de több vadásztársulat egyetlen igénylést sem nyújtott be.
– Románia engedte meg a túlszaporulatot, ezért az állam kell tegyen ellene, ezt Európa is így látja – fogalmazta meg Borboly Csaba. A miniszter is be kell lássa, hogy az áttelepítés nem megoldás, meg kell oldani a problémát, nem lehet megszabadulni tőle – fejtette ki a megyeelnök.
– Amint a híradók beszámoltak róla, hétfő reggel egy 39 éves férfira és a 14 éves lányára támadt a medve Fogarason. Eszméletüknél vannak, de mindketten megsérültek. A híradásokban elhangzott, a helyiek rettegnek a szabadon kószáló veszélyes medvétől, és még hetekbe telhet, amíg a Grațiela Gavrilescu vezette minisztérium engedélyt ad a kilövésére. De rettegésben élnek egy Dâmboviţa megyei község lakói is, akik napok óta botokkal, villákkal, fejszékkel felfegyverkezve próbálják elhajtani a medvét, a csendőrök is többször a levegőbe lőttek, hátha elmenekül az állat. A nagyvad emberekre nem támadt, de állatokra igen. És ilyen esetekben is heteket kell várni a minisztérium intézkedésére, ez nem sürgősségi eljárást jelent – mondta Borboly Csaba arra utalva, hogy még sem állami, sem helyi szinten nem kezelik felelősen a medvekérdést és a vadkárok problémáját.(Közlemény nyomán)

Sz-h

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog