erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Kettős mérce: a tatárok nemzeti ünnepük alkalmából szabadnapot kaphatnak a magyarok nem

Az erdélyi magyarság szempontjából nagyon átverés szaga van a  román szenátus által hétfőn elfogadott a nem magyar nemzeti kisebbségi frakció törvénykezdeményezését, amely nemzeti ünneppé nyilvánítaná december 18-át, a romániai nemzeti kisebbségek napját. Még egy olyan érv, amit külföldön akármikor tudnak lobogtatni, hogy lám-lám mindent megtesz a román vezetés a nemzeti kisebbségek jogai érdekében 

 

A tervezet szerint az állami és helyi hatóságok logisztikai, vagy költségvetési támogatást nyújthatnak a nemzeti kisebbségek napja alkalmából szervezett kulturális rendezvényekre, és előírja, hogy az ünnepről a román közszolgálati televízió és rádió is beszámoljon. A tervezet nem rendelkezik arról, hogy a bevezetendő új nemzeti ünnep munkaszüneti nappá válna Romániában.
A szenátorok egyhangúlag szavazták meg a törvénykezdeményezést, egy héttel azután, hogy - támogatás híján - visszaküldték a szakbizottsághoz azt a törvényjavaslatot, amely hivatalos ünnepnappá nyilvánítaná március 15-ét a romániai magyarok számára.
Mindkét tervezet esetében a végső döntést a képviselőház hozza meg.
Cseke Attila szenátor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakcióvezetője felszólalásában rámutatott: az RMDSZ támogatja a nem magyar kisebbségi frakció törvénytervezetét, amely azonban "nem váltja ki" a március 15-éről szóló törvény elfogadását, amelyhez az RMDSZ továbbra is ragaszkodik. Az RMDSZ azért vetette le ideiglenesen a szenátus napirendjéről a magyar ünnepről szóló kezdeményezését, mert a jobbközép ellenzék nacionalista hangulatkeltése közepette az RMDSZ-szel egyébként együttműködő szociálliberális kormánypártok sem vállalták annak támogatását.
Románia 1998-ban kormányhatározattal nyilvánította a nemzeti kisebbségek napjává december 18-át, azt a napot, amelyen 1992-ben az ENSZ közgyűlése elfogadta a nemzeti, vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségek jogairól szóló nyilatkozatát.
A román parlamentben 18 nemzeti kisebbségi szervezet képviselteti magát. Közülük egyedül az RMDSZ-nek sikerült az ötszázalékos parlamenti küszöböt meghaladnia és a parlament mindkét házában önálló frakciót alkotnia. A többi 17 kisebbségi szervezet a választási törvényben előírt kedvezményes eljárásnak köszönhetően juttatott egy-egy képviselőt a kétkamarás parlament alsóházába. A nem magyar kisebbségi törvényhozók a képviselőházban saját frakciót alkotnak. A szenátusban nincs ilyen kisebbségi frakció.

Romániában a tatár nemzetiségűek kérésre szabadnapot kaphatnak munkáltatóiktól december 13-án, nemzeti ünnepük alkalmából. Románia 2006-ban hozott törvényt az országban élő húszezer tatár ünnepéről, az 1917-ben kikiáltott, rövid életű krími tatár népköztársaság évfordulójáról.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog