erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Az RMDSZ hozza vissza a hírhedt 13-as rendeletet?

A szövetség enyhítené a büntető törvénykönyv korrupcióra vonatkozó szigorát.
Enyhítené a hivatali visszaélés büntetését és legalább 100 ezer lejes károkozáshoz kötné bűncselekménnyé minősülését az RMDSZ javaslata, amelyet szerdán nyújtottak be abban a bizottságban, amely igazságügyi törvényeket igyekszik összhangba hozni az alkotmánybíróság korábbi döntéseivel.

 

A bizottságnak egyébként a PSD-s Florin Iordache az elnöke, aki az év elején igazságügyi miniszterként a korrupció elleni fellépést enyhítő hírhedt 13-as sürgősségi kormányrendeletet kezdeményezte, ami közfelháborodást eredményezett és hetekig tartó utcai tüntetésekhez vezetett országszerte.

A vita a küszöb miatt folyik. A kormány, az igazságügyi miniszteren keresztül eddig nem tett erre vonatkozó javaslatot, az ügyészek egyesülete és a Legfelső Igazságügyi Tanács (CSM) azonban ellenez bármilyen anyagi küszöböt a hivatali visszaélés megállapítása tekintetében.

Márton Árpád, azonban, aki a bizottságban az RMDSZ-t képviseli, ragaszkodik ahhoz, hogy a Btk. szabjon meg egy 100 ezer lejes küszöböt. Az RMDSZ javaslata emellett törölné a hivatali visszaélés kiegészítő büntetését, vagyis azt, hogy az emiatt elítélt személy egy bizonyos ideig nem tölthet be köztisztséget, ugyanakkor csökkentené a kiszabható börtönbüntetés tartamát is.

Az RMDSZ egyébként eddig az egyetlen javaslattevő, amely anyagi küszöbhöz kötné a hivatali visszaélést.

Az USR szerint ezzel a PSD próbálja az RMDSZ-en keresztül visszalopni az azóta hatályon kívül helyezett 13-as sürgősségi rendelet tartalmát és azzal vádolja a kormányzó szociáldemokratákat és az ALDE-t, hogy nem hajlandók a küszöbbel kapcsolatban kikérni az Velencei Bizottság véleményét.

Az USR ugyanazt állítja, amit az év elején az utcára vonuló tízezrek: hogy a PSD ezzel a módosítással kívánja tisztásra mosni elsősorban Liviu Dragnea pártelnököt, akinek folyamatban van egy hivatali visszaéléssel kapcsolatos büntetőpere.

Márton Árpád nemrég egy interjúban tagadta, hogy Dragnea javát szolgálná a hivatali visszaéléssel kapcsolatos törvényi előírás módosítása, szerinte ez a bűncselekmény zavaros megfogalmazása miatt politikai leszámolásra alkalmas.

 

 

Forrás: foter.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog