erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Tőkés László pere Bukarestben és Strasbourgban

Tizenegy hónap sem volt elég a bukaresti ítélőtáblának arra, hogy megindokolja, miért minősítette törvényesnek elsőfokú ítéletében Tőkés László román állami kitüntetésének visszavonását. Ezért az európai parlamenti képviselő a romániai Legfelsőbb Bírói Tanácsnál működő bírói felügyelethez nyújtott be panaszt - jelentette be nagyváradi sajtótájékoztatóján a politikus és jogi képviselője, Kincses Előd.

 


Mint ismeretes, 2013-ban a Románia Csillaga Nemzeti Érdemrend ún. becsületbíróságának egyes nacionalista szocialista tagjai annak a kitüntetésnek a visszavonását kezdeményezték az államfőnél, amelyet Tőkés László a temesvári népfelkelés huszadik évfordulóján forradalmi szerepvállalásáért kapott. Azt nehezményezték, hogy az európai parlamenti képviselő Tusnádfürdőn azt kérte Orbán Viktor kormányfőtől, hogy Magyarország vállaljon védhatalmi státust az erdélyi magyarokért, mint ahogy azt Ausztria tette az Olaszországhoz került Dél-Tirol német ajkú lakossága esetében. 2016 tavaszán Klaus Johannis elnök aláírta a román állami kitüntetést visszavonó rendeletet. Tőkés László a fővárosi ítélőtáblán “a teljességgel alaptalan, törvény- és alkotmányellenes, valamint diszkriminatív elnöki rendelet” megsemmisítését kérte, és ezt utasította el tavaly novemberben a bíróság. De mindeddig nem tudott fellebbezni, mert nem kapta meg a szabályos, írásos ítélőtáblai értesítést és részletes indoklást. Mint nagyváradi sajtótájékoztatóján elmondta, nem hajlandó belenyugodni abba, hogy egy demokratikus jogállamban azért büntetik, mert élt „a szólásszabadság és a politikai véleménynyilvánítás európai és alkotmányos jogával”.

A továbbiakban Kincses Előd ügyvéd bejelentette, hogy október 27-én kezdődik szintén a bukaresti ítélőtáblán az a másodfokú, jogorvoslati per, amelyet a fővárosi törvényszék tavaly márciusi döntése ellen indított Tőkés László. Az Antena 3 központi román hír- és bulvártelevízió egy három évvel ezelőtti adásában elvitatta Tőkés László egykori temesvári lelkésznek a forradalomban vállalt szerepét, és a műsorban többen, köztük egykori szekuritátés (állambiztonsági) tisztek hazaárulónak és a magyar titkosszolgálatok ügynökének nevezték a lelkész-politikust, aki ezért erkölcsi kártérítési és helyreigazítási pert indított. Első fokon az ítélőszék hajmeresztő indoklással megalapozatlannak minősítette és elutasította a megrágalmazott keresetét.

Végül Tőkés László és Kincses Előd sajtótájékoztatójukon kitértek arra is, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága nemrég befogadta, tárgyalásra alkalmasnak ítéli erdélyi EP-képviselőnknek a román állam ellen indított keresetét a partiumi zászló ügyében is, így már két zászlóper várható Strasbourgban. Korábban a székely zászló ügye került az európai bíróság elé, miután a nagyváradi képviselői irodára kitűzött közösségi-regionális szimbólumok levételére szólította fel őt a hatóság, s e fellépés ellen hiába keresett törvényi védelmet Romániában.

Tőkés László ezúttal is kifejezte ama meggyőződését, hogy a személye elleni hatósági intézkedések, rágalomhadjáratok, politikai támadások és szekus vétetésű befeketítő akciók valójában a 27 éve zajló, rendre új és új lendületet vevő romániai magyarellenes kampány és posztkommunista visszarendeződés szerves részét képezik. Szerinte történelmi megbékélésre volna szükség a románok és a magyarok között, mert csak ez vethetne véget a gyűlöletbeszédnek, ami manapság a többségi nemzet irányából zúdul a magyarságra.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog