erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Még egy pofon az erdélyi magyarságnak


Marosvásárhely 1990. márcus (Fotó kozpont.ro)

A mioritikus vidéken minden lehetséges csupán az ősellenségnek kikiáltott magyarok jogainak az elismerése nem. Ezen a tájon még az is lehetséges, hog a nem magyar ajkú nemzeti kisebbségek a saját jogaik elismerése ellen szavazzanak. Úgy kell nekik ha a vezetőiket kilóra sikerült megvásárolni, és ha feladták a nemzeti büszkeségüket. Ugyanis elutasította a képviselőház plénuma szerdán az RMDSZ által benyújtott és 2001/215-ös közigazgatási törvényt módosító tervezetet, amelynek értelmében 10%-ra csökkenne az anyanyelv-használati küszöb a kisebbségek által is lakott településeken. A jelenlegi döntést borítékolni lehetett volna. A javaslatot korábban negatívan véleményezte az alsóház három - jogi, közigazgatási és emberjogi - bizottsága.

 

A tervezetet csak az RMDSZ 21 képviselője támogatta szavazatával a plénumban, 256-an ellene voksoltak, 4 törvényhozó pedig tartózkodott.

A helyi közigazgatásról szóló törvény RMDSZ által javasolt módosítása értelmében 20 százalékról 10-re csökkentenék az anyanyelv-használati küszöböt, és egy kedvezményes küszöböt is bevezetnének. A tervezet értelmében azon településeken, ahol valamely nemzeti kisebbség számaránya eléri a 10%-ot, használhatják anyanyelvüket a helyi közigazgatási intézményekben és az azoknak alárendelt intézményekben, a prefektúrákon, a minisztériumoknak és a központi közigazgatásnak alárendelt területi intézményekben. Jelenleg csak azokon a településeken kötelező a nyelvi jogok alkalmazása, ahol a kisebbségek számaránya meghaladja a 20%-ot.

A tervezet szakbizottsági vitája során mindegyik alakulat képviselői azon véleményüknek adtak hangot, hogy Románia továbbra is példaértékű országnak számít a kisebbségekkel szembeni tolerancia terén.

Még Mariana Popescu, a nemzeti kisebbségek képviselője is úgy nyilatkozott a plénumban, hogy nem támogatják az RMDSZ javaslatát, fölöslegesnek tartják azt.

"Tegnap a nemzeti kisebbségek képviselőinek körében megszavaztuk, hogy el fogjuk utasítani a törvénytervezetet. Úgy véljük, hogy Románia modellértékű a kisebbségvédelem terén alkalmazott jó gyakorlatok tekintetében, és szeretnénk megköszönni az államnak, a kormánynak a jogokat, amelyeket élvezhetünk' — jelentette ki a magyartól eltérő nemzeti kisebbségek képviselője.

Mi is megköszönjük mint magyarok, hogy még nem ütnek vernek minket, ami bekövetkezhet ha erélyesebben követeljük jogainkat, hisz már volt példa rá 1990 márciusában Marosvásárhelyen.

Tartalom nélküli, hamis állítás az, hogy Románia modellértékű ország lenne a kisebbségek helyzetének rendezését tekintve - véli Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke azt követően adott hangot eme álláspontjának, hogy előbb a képviselőház szakbizottságai, majd a plénum is elutasította szerdán a szövetségnek a helyi közigazgatási törvényhez benyújtott módosító javaslatát, amelynek értelmében 20%-ról 10%-ra csökkenne az anyanyelv-használati küszöb a kisebbségek által is lakott településeken. A szakbizottsági vita során az RMDSZ-en kívül mindegyik alakulat képviselői azon véleményüknek adtak hangot, hogy Románia továbbra is példaértékű országnak számít a kisebbségekkel szembeni tolerancia terén.

Az RMDSZ közleménye szerint a képviselőházi szavazást követően Kelemen Hunor rámutatott: a szövetség — mint minden más törvénytervezet esetében — a 215-ös törvény módosításával is a normalitás, a parlamentáris demokrácia útját választotta. Párbeszédet javasolt az összes parlamenti párt és a nemzeti kisebbségek képviselőinek, arra kérve őket: fogalmazzák meg véleményeiket a tervezett módosítással kapcsolatosan, keressenek közösen kompromisszumos megoldást annak érdekében, hogy a romániai magyar közösség jogos elvárása teljesüljön, hogy az anyanyelv-használati küszöböt húsz százalékról tízre, esetleg tizenötre csökkentsék. "A mai üzenet az RMDSZ és a magyar emberek számára is egyértelmű: a román többség visszautasította a párbeszédet. Miközben úton-útfélen azzal henceg Románia, hogy modellértékűen rendezte a kisebbségek ügyét, újra és újra bebizonyítja: retteg a párbeszédtől. Meggyőződésem, egy erős nemzet párbeszédet folytat kisebbségeivel, nem pedig szájba veri a magyarokat" — idézi a közlemény az RMDSZ-elnököt.

Sz-h 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog