erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

A román külügyminisztériumnak még nincsen véleménye, de tárgyalásos megoldást javasol a katalán helyzettel kapcsolatosan


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Teodor Melescanu román külügyminiszter. Fotó: MTI

Szijjártó Péterhez hasonlóan a román külügyminiszter is azt mondta, hogy a katalán népszavazás Spanyolország belügye, bár a románok szerint mindenképp tárgyalásos megoldásra van szükség.

A spanyol alkotmányt tiszteletben tartó tárgyalásos megoldást szorgalmazott Teodor Melescanu román külügyminiszter hétfőn az előző napi katalóniai népszavazás nyomán kialakult feszült helyzetre. Melescanu újságírói kérdésre válaszolva tért ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén a madridi tiltás ellenére megszervezett katalán függetlenségi népszavazásra, amelyet a spanyol hatóságok rendőri erővel próbáltak megakadályozni.

 

„Még nincs hivatalos álláspontunk, elviekben amellett vagyunk, hogy párbeszédre van szükség Katalónia helyzetének megoldása érdekében. Minden ehhez hasonló kezdeményezésnek az alkotmány és a vállalt kötelezettségek betartásával kell zajlania, az érintett közösség és az államok kormányai közötti párbeszéd útján kell megoldást találni. Spanyolország stratégiai partnerünk, és reméljük, hogy mihamarabb megoldást találnak erre a problémára” – idézte Melescanut az Agerpres hírügynökség.

Szijjártó Péterhez hasonlóan a román külügyminiszter is azt mondta, hogy ez Spanyolország belügye. „Elsősorban ez ténylegesen Spanyolország belügye. Ahhoz, hogy szavazhass, megegyezésre van szükség egy népszavazás kiírását illetően. Mivel ilyen megegyezés nem volt, természetesen olyan dolgok történtek, amelyeket el kellett volna kerülni” – tette hozzá a román diplomácia vezetője.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog