erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Újabb 36 F-16-os harcigépet vásárol Románia

A jó tanítvány Románia folytatja a fegyverkezést, avagy bevásárolja magát a nagyhatalmak kegyeibe (rájöttek arra, hogy úgy tudja benyalni magát a nyugati-szalonokba ha elavult, ócska amerikai fegyvereket vásárol, lehetőleg nagyon drágán.), de még az is lehet, hogy az Egyesült Államok a mi zsebünkre fejleszti az oroszokat sakbatartó hadi gépezetet itt a Fekete-tenger mellett.
Ugyan is Románia előrehaladott tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal további három, egyenként 12 harci gépből álló F-16-os repülőraj megvásárlásáról - jelentette be szerdán Bukarestben az amerikai látogatásáról frissen hazatért Mihai Fifor védelmi miniszter. Ez még csupán egy része annak a vásárlásoknak. További euró milliárdokat költenek hadi- gépezetekre és iparra.

 

Normális infrastruktúra nincs az országban, az úthálózat is foghíjas és ami van az is kezd tönkremenni, sebaj lesznek F-16-os gépei majd a befektetők az autópálya hiányában azall fognak közlekedni.

 

Románia eddig 12 darab használt és felújított F-16-os repülőt vásárolt Portugáliától: az első raj utolsó három gépe csütörtökön érkezik meg Romániába.
Fifor nem részletezte, hogy használt vagy új F-16-os gépekről van-e szó, csak annyit mondott, hogy a további repülőrajokat nem Portugáliától, hanem közvetlenül az Egyesült Államoktól vásárolják. Hozzátette: Románia folytatni szeretné a Soim (Sólyom) harci repülők gyártását Craiován, amelyek gyakorló gépekként kaphatnak szerepet az F-16-osok átvételére készülő pilóták számára.
A miniszter azt is közölte, hogy a román hadsereg még az idén beszerzi a Patriot rakétavédelmi rendszer első ütegét. Románia részletekben akarja a csaknem négymilliárd dolláros vételárat kifizetni a Patriot rendszerekre, amelyek karbantartását egy román vállalatra bízzák. A szaksajtó korábban közölte, hogy Románia hét ilyen rendszert vásárol.
"Nem bevásárolni indultunk az állam pénzén, hanem olyan partnerségeket akarunk kiépíteni mind amerikai, mind európai cégekkel, amelyek révén sikerül újraindítani a hazai védelmi ipart, korszerű technológiát és tudást hozni ebbe az iparágba, és az sem mellékes, hogy ennek a pénznek egy része visszakerüljön a román védelmi iparba" - magyarázta Fifor.
A miniszter kifejezte reményét, hogy év végéig a General Dynamics céggel is sikerül megállapodniuk arról, hogy a román hadseregnek szánt csapatszállító páncélosokat Bukarestben gyártsák és a román hadsereg még idén megkapja az első tíz Piranha páncélosát.
Románia az idei évtől kezdődően a GDP két százalékát, több mint hárommilliárd eurót fordít védelmi kiadásokra. Fifor szerint a keretösszeg 38 százalékát költik a hadsereg felszerelésének korszerűsítésére.
A román legfelsőbb védelmi tanács augusztus elején hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének tízéves fejlesztési tervét, amelynek értelmében Románia 9,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket. A román hadsereg nyolc nagyszabású beruházási programot indít, ezek mindegyikének értéke meghaladja a százmillió eurót.

MTI/Szék-helyek

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog