erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

A szekuritáté utóda dönt még mindig sorsok felett?

Mivel Románia a korlátlan lehetőségek országa ezért az a hír, hogy a korrupcióellenes ügyészség a hírszerzés befolyása alatt áll, amelytől kész vádiratokat kap. Ezt  a Román Hírszerző Szolgálat (RHSZ) egy korrupciógyanúval bíróság elé állított volt tisztje állítja.  A korrupcióellenes ügyészség főügyésze tegnap az igazságszolgáltatási felügyelethez fordult, hogy indítson vizsgálatot a volt hírszerző nagy sajtóvisszhangot keltő nyilatkozata ügyében. A gond a román manipuláló médiában a hír kapcsán csupán annyi, hogy nehéz eldönteni, hogy tényleg reális, vagy gumicsont és  Laura Codruţa Kövesi főügyész lejáratását szolgálja. Mint minden hasonló hír felkavarja média állóvizeit és mikor elcsendesedik, arról már nem szól a fáma, hogy végül is mi történt, mert végül is nem ártana tudni ebben az esetben is az igazságot. Ha igaz a hiresztelés, ugyan az történik mint a Ceausescu érában.

 

Daniel Dragomir, az RHSZ egykori terrorelhárítási vezetője az egyik hírtelevízióban azt állította, hogy sok esetben a szolgálat januárban lemondott igazgatóhelyettese, Florian Coldea altábornagy döntötte el, kit kell letartóztatni. Coldea szerinte szorosan együttműködött Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyésszel, valamint az igazságszolgáltatásba állítólag beépült RHSZ-ügynökökkel a célszemélyek elítélése érdekében. Dragomir nyilatkozata kedden kapott nagyobb publicitást, amikor Liviu Dragnea házelnök szükségesnek nevezte Coldea beidézését a hírszerző szolgálat tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság elé. „Az, hogy a nemzetbiztonságra, terrorizmusra, szabotázsra hivatkozva engedélyeztessenek lehallgatásokat, hátha fennakad valami ezen a halászhálón, hátha sikerül valamilyen bizonyítékot találni egyik vagy másik célszemély ellen, nos ez roppant súlyos dolog, amelyet a parlamenti szakbizottságnak ki kell vizsgálnia” – jelentette ki a házelnök, aki magát is a korrupcióellenes ügyészség áldozatának tekinti, miután a vádhatóság két ügyben is bíróság elé állította. Dragnea úgy vélekedett: sokan „beszélni fognak”, látván, hogy ő sem hátrált meg, és segítenek majd a vizsgálóbizottságnak leleplezni azt a „korrupt rendszert”, amely szerinte ártatlan emberek meghurcolásával és manipulációval mérgezi Románia közéletét.

Az ügyészség tegnapi közleménye szerint Laura Codruţa Kövesi főügyész arra hivatkozva kérte – bírák és ügyészek szakmai szervezetének keretében az igazságszolgáltatás függetlensége felett őrködő – az igazságszolgáltatási felügyelet közbelépését, hogy a volt RHSZ-tiszt hitelrontónak és rágalmazónak minősített nyilatkozata szerinte súlyosan károsítja az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat, és nehezen eloszlatható kétséget ébreszt a közvéleményben a bírák és ügyészek függetlenségét illetően.
Dragomir tavaly egy hónapot töltött vizsgálati fogságban, mivel őt gyanúsítják azzal, hogy Kövesit kompromittáló információk gyűjtésével bízta meg az izraeli Black Cube nyomozóirodát.

A 3szek.ro nyomán

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog