erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzetközi Örmény Diaszpóra Fesztivál lesz az erdélyi Gyergyószentmiklóson

Nemzetközi Örmény Diaszpóra Fesztivált tartanak a hétvégén az erdélyi Gyergyószentmiklóson, az eseményen Kövér László, az Országgyűlés elnökét is részt vesz.

 

Puskás Attila és Kulcsár László, a szervező Erdélyi Magyarörmények Szövetségének vezetői az MTI-nek elmondták: az erdélyi magyarörmények központjának számító Gyergyószentmiklóson már hét éves hagyománya van az évente megszervezett örményfesztiválnak, de az idén először bővítik nagyobb szabásúra azáltal, hogy a székelyföldi város is csatlakozott a több magyarországi helyszínen megszervezett Nemzetközi Örmény Diaszpóra Fesztiválhoz.
A péntektől vasárnapig tartó programsorozaton az örmények Erdélybe való bevonulásának 380. évfordulóját és Gyergyószentmiklós várossá nyilvánításának 110 éves évfordulóját is ünneplik. Ez utóbbiban fontos szerepet játszott a helyi örmény közösség.
A fesztivál célja felhívni a figyelmet az Erdélyben élő nemzetiségekre, amelyek az évszázadok folyamán békében éltek egymás mellett. A találkozón képviselve lesznek az örmények mellett többek között az erdélyi szászok, zsidók, cigányok és magyarok. Valamennyi nemzetiség bemutathatja gasztronómiai és kulturális hagyományait.
Gyergyószentmiklós főterén felépített szabadtéri színpadon örmény musicaleket mutatnak be, lesz nemzetiségi főzőverseny, vásár és tombolasorsolás.
A fesztivál idejére esik a helyi örmény katolikus templom búcsúja. Örmény kőkeresztet lepleznek le a betelepedés emlékére, illetve felavatják Ákontz-Kövér István szerzetes emléktábláját. Ez utóbbi rendezvényen részt vesz Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, a romániai örmény katolikusok kormányzója, valamint Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke.
Az örmény Lori és Hargita megyék testvérmegyei megállapodást írnak alá, a két megye üzletemberei pedig találkozót tartanak, hogy szakmai kapcsolatokkal gazdagodjanak és új piaci lehetőségekhez jussanak.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog