erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Marosvásárhely: Tüntetésre szólít az érsek

Tüntetést hirdetett szerdára Marosvásárhelyre Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek a megszűnés szélére sodródott helyi Római Katolikus Gimnázium ügyében.
Az érsek – aki egyben az iskola alapítását kezdeményező Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány elnöke is – felhívásban közölte: az egyház az igazságot rendszerint nem az utcákon és a tereken, hanem a templomaiban és – ha szükséges – a törvényszéken keresi. Jelen helyzetben azonban az alapítvány újabb, figyelemfelhívó kezdeményezés keretében ismét az utcán kényszerül az igazságot keresni, az igazságért kiáltani.


Az egyházfő arra kért minden jóakaratú embert, hogy csatlakozzon a szerda este a Maros Megyei Prefektúra épülete előtti térre tervezett tüntetéshez, a katolikus papokat és a többi erdélyi magyar történelmi egyház lelkészeit pedig arra szólította fel, hogy a miséken és istentiszteleteken hirdessék ki a tervezett megmozdulást, és aki teheti, reverendában vagy palástban maga is vegyen részt a megmozduláson híveivel együtt.
A felhívás szövege emlékeztetett, hogy az iskola helyzete még most, az iskolakezdés előtt egy héttel is tisztázatlan, az illetékes intézmények a szülőket továbbra is teljes bizonytalanságban tartják. Az érsek rámutatott: az iskola igazgatójának, Tamási Zsoltnak a felügyeletét vádemelés nélkül ismételten meghosszabbították, ami azt jelenti, hogy egyebek mellett nem láthatja el iskolaigazgatói feladatát.
A gimnázium azt követően sodródott a megszűnés küszöbére, hogy a bíróság jogerősen felfüggesztette azt a 2015-ben hozott tanfelügyelőségi határozatot, amely a katolikus iskolába sorolta az Unirea Főgimnázium magyar osztályait. Az iskola helyzetének rendezését Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter múlt heti bukaresti látogatásán is kérte a román illetékesektől. Ezt követően úgy nyilatkozott, politikai akarattal és egy kis jóindulattal az ügy megoldható.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog