erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

A Mentsétek meg Romániát Szövetség szerint a főügyészek kinevezése "Dragnea kezébe kerülhet"

Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerdán jelentette be, hogy megváltoztatják a főügyészség vezetőinek kinevezési módszerét (ebből kimaradna az államelnök). Egy másik módosítás szerint, az Igazságügyi Felügyeletet az igazságügyi minisztérium alárendeltségébe vonnák.

 

Többen bírálták az módosítására tett javaslatot

Több civil szervezet és vezető politikus is bírálta szerdán az igazságügyi miniszternek az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosítására tett javaslatát. Az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint bizonyos intézkedések megfelelnek az európai gyakorlatnak.


Tizenegy civil szervezet (az aradi Civic, a iași-i CIVICA, az (#Insist), a Craiova kezdeményezés, a Románia kezdeményezés, a Temesvár kezdeményezés, a közpolitikai intézet, a nagyváradi Civic, a Korrupció öl, a Geeks for Democracy és a #REZISTENȚA egyesületek) közös közleményben kérik, hogy az igazságügyi miniszter vonja vissza a főügyészek kinevezési procedúráját módosító javaslatát, mert ez "veszélybe sodorja a korrupcióellenes harcot és ellentmond azoknak a vállalásoknak, amiket Románia tett az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében".

A Románia 100 Platform arra hívja fel a figyelmet, hogy a módosítások "megbontják a hatalmi ágak egyensúlyát és veszélybe sodorják az igazságszolgáltatás függetlenségét".

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke azt nyilatkozta, hogy a PNL megfontolja, hogy az alkotmánybíróságon támadja meg a Tudorel Toader által bejelentett törvénymódosításokat, főleg azt, amelyik mellőzi az államfőt a főügyészek kinevezésének folyamatában.

Iohannis: az igazságügyi miniszter javaslatai támadást jelentenek a jogállam, az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupcióellenes harc ellen

Klaus Iohannis államfő azt nyilatkozta szerdán, hogy az igazságügyi miniszter javaslatai az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvény módosítását illetően, támadást jelentenek a jogállam, az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupcióellenes harc ellen.


"Az igazságügyi miniszter mai javaslatai támadást jelentenek a jogállam, az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupcióellenes harc ellen" — jelentette ki Klaus Iohannis, azzal kapcsolatban, hogy az igazságügyi miniszter kilátásba helyezte a 2004/303-as, a 2004/304-es és a 2004/317-es törvények módosítását.

Az államfő szerint Romániát jelenleg kedvezően ítéli meg a nemzetközi közösség és hátrányosan érintené az országot, ha "visszatérnénk a régi gyakorlathoz, hogy nyomást gyakoroljunk az igazságügyre".

"Ez homlokegyenest szembe menne azokkal a vállalásokkal, amelyeket Románia az Európai Unióhoz való csatlakozáskor tett, és meghatározatlan ideig fenntartaná az együttműködési és ellenőrzési mechanizmust (MCV)" — véli az elnök.

A miniszterelnök arra kérte Toadert, hogy nagy ovatossággal gyúrják le az emberek torkán a javaslatot

Mihai Tudose miniszterelnök arra kérte szerdán Tudorel Toader igazságügyi minisztert, hogy nagy gonddal kommunikálja az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosításának tervezetét, hogy mindeki számára világos legyen, "egyelőre mindenki a helyén marad, azzal a mandátummal, amellyel megbízták, az, aki megbízta".

"Kérem, hogy nagy gonddal kommunikálja az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosításának tervezetét, mert már most vannak hangok, miszerint ma estig mindenkit leváltunk, akit más nevezett ki... Erről nincs szó. Egyelőre mindenki a helyén marad, azzal a mandátummal, amellyel megbízták, az, aki megbízta" — mondta Tudose a kormányülés elején.

A maga során Tudorel Toader azt hangsúlyozta, hogy az új előírásokat a törvény életbe lépése után alkalmazzák.

"Azok, akik most tisztségben vannak, végigviszik mandátumukat" — nyilatkozta Toader.

 Agerpres nyomán

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog