erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Nemzeti identitásukat féltik az erdélyi románok

Ezek szerint a románoknak nincsen kiforrott nemzeti identitásuk, mert csak azok féltik, az elvesztését akik nem biztosak benne.  Kitalált történelmüket is féltik, ami nem csoda, hisz gyenge lábakon áll, mítoszra épült és akármikor összeomolhat. 

 

Román közigazgatási nyelvet követelnek és féltik a hatósági visszaélésektől a kisebbségben élő erdélyi románokat a marosfői nyári egyetem résztvevői – ezért határozatot fogadtak el megvédésükre.

Határozatot fogadtak el múlt pénteken a marosfői nyári egyetem résztvevői – írja a Transindex. A határozat célja, hogy a Kovászna, Hargita és Maros megyei román közösség identitását védje. A határozatban arra kérik a kormányt, hogy az államelnöki hivatalban és a kormány mellett is egy-egy tanácsos foglalkozzon azon román közösségek problémáival, ahol a románság számbeli kisebbségben van. Féltik az írás megfogalmazói a számbeli kisebbségben élő románokat a hatósági visszaélésektől, és biztosítani szeretnék a román képviseletet a központi hatóságokban.
 
Marosfőn összesereglett úrak amnéziában szenvednek
1918-ban mikor másodszór foglalták el a román csapatok erdélyt az első dolguk volt, hogy a közigazgatás nyelvét románra változtatták. Tehát amit most követelnek:
 

azt követelik, a helyi közigazgatás nyelve a román legyen.

száz éve az övék.
 
Idegesek lesznek ha a történelmi igazságot hallják
Határozatban azt kérik, a román hatóságok „határozottan utasítsák el a budapesti kormány beavatkozását Románia belügyeibe”. Követelik, hogy azon tevékenységek közpénzből ne részesülhessenek, melyek a román nép, az alkotmány, és a román történelmi hagyományok ellen irányulnak.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog