erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

A maroknyi szász a románokkal együtt ünneplik meg Erdély és Románia egyesülésének centenáriumát

Klaus Iohannis szerint a romániai szászok a románokkal együtt ünneplik meg 2018-ban Erdély és Románia egyesülésének centenáriumát.

Románia elnöke - aki korábban a Romániai Németek Demokratikus Fórumát, majd a román Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezette - a Brassó megyei Szászkeresztúron (Crit) beszélt erről vasárnap, az erdélyi szász kultúrát népszerűsítő fesztiválon.


"A pozitív üzenetekre kell összpontosítanunk. (sic) A szász közösség együtt fogja ünnepelni a románokkal Románia centenáriumát, és remélem, hogy végül mindenki meg fog győződni arról, hogy ez az igazi üzenet. A centenárium rendkívül fontos, és még ha egyesek csak azt látják is belőle, hogy eltelt száz év, akkor is nagy dolog, mert szerintem Románia ebben a száz évben bizonyította be, hogy egy, a birodalmak peremén fekvő kis országból erős országot lehet kialakítani a régióban. Egy stabil országot (sic hol virágzik a korrupció Sz-h megj) amely hozzájárul az egész térség fejődéséhez és stabilitásához. Mondhatjuk, hogy az utóbbi száz évben fontos és határozott lépéseket tettünk a jó irányba" - idézte az államfő szavait az Agerpres hírügynökség.

Nem teljesen világos, hogy pontosan mit ért az elmúlt száz év jó irányáról Klaus Iohannis, lévén mára alig hírmondónak is alig maradt erdélyi szász Romániában. Erdély és a regáti Románia "egyesülését" boldogan megszavazó szászokat a Ceaușescu vezette Románia egyszerűen eladta az NSZK-nak, majd a rendszerváltás után a maradók nagy többsége is nyugatra vándorolt egy sokkal jobb élet reményében. Mára alig maradtan páran azok, akik hirdethetik a Klaus Iohannis és Románia "jó irányát". Biztos a romladozó autópályákra gondolt, vagy a szemtelenül magas nyugdijakat és fizetéseket maguknak megszavazó képviselőkre, esetleg a virágzó korrupcióra gondolt az államfő.

A román állami hírügynökség az államfő kijelentését Kelemen Hunornak a   Szabadság napilapban a centenáriummal kapcsolatos kijelentésére tett reagálásaként értelmezte. Ebben a politikus kijelentette: "a románságnak el kell fogadnia, hogy mi (az erdélyi magyarság) nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at". 

Az RMDSZ elnöke úgy vélte: az elmúlt évszázadban "folyamatosan újratermelődtek a félelmek. A románok attól félnek, hogy el akarjuk szakítani Erdélyt, a magyarok pedig attól tartanak, hogy a románok meg akarják fosztani őket az identitásuktól".

Úgy véljük, hogy olyan tudományos konferenciákat kell szervezni, ahol ezt a száz évet elemezzük, megbeszéljük, kibeszéljük történészekkel és szakemberekkel, megértjük, újraértelmezzük, újrafogalmazzuk, amit ilyenkor újra lehet fogalmazni. Ugyanakkor kiadványokkal készülünk, amelyekben felmutatjuk, hogy az elmúlt száz évben mit tettünk, mivel járultunk hozzá Erdélyben Romániához – minden területen az értékalkotást és az értékalkotókat mutatnánk fel. Mindennek azt a munkacímet adtuk, hogy Ezer év Erdélyben, száz év Romániában - mondta Kelemen.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog