erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Apai ágon magyar pártvezér támadja az erdélyi magyarokat

A román sajtó és nacionalista politikusok által generált botrány Kelemen Hunor körül nem csillapodik. Mint minden politikai csata a mioritikus vidéken úgy kezdődik, hogy azok a román politikusok, akik generálni akarják a feszültséget médián keresztül üzengetnek. Ezzel is manipulálva a tömegeket, addig amíg pattanásig nem élezik ki a helyzetet. A magyarokat támadó politikusok nem annyira gerincesek, hogy szembeálljanak azzal akit támadnak és elmondják, megvitatnák, hogy mi zavarja őket. Talán félnek, hogy az érveik nem állják meg a helyüket? Nem mernek szembe nézni a valósággal? Mert ha alul maradnak a vitában, esetleg a magyar kártya kijátszásával nem tudnak felkapaszkodni a polcra. De az is lehet, hogy a trianoni békedöntés előtt Erdélyben született románok utódai rájönnek, hogy eddig átverték őket. A mindenkori hatalom és akik hátulról irányítják megtalálják a Iohannisokat Ludovic Orbánokat (Orbán Lajos) akik kivitelezik a politikai elképzeléseiket. Ez történik most is és a centenárium alkalmával a földbe akarják döngölni a magyarokat, hátha elhúznak, ahogyan már többször javasolták, és örökre megoldják a magyar kérdést Erdélyben.

 

Amit figyelmen kívül hagynak (nem beszélnek róla, pedig tudják, és ezért ez a hisztéria) éledőben van egy olyan Transilvanista mozgalom amelyet most már a románok is elfogadnak. Ők se szeretnének tovább Bukarest rabjai lenni.

 A románok és most Ludovik Orbán a román Nemzeti Liberális Párt vezére Kelemennek azt a kijelentését nehezményezik hogy megjegyzést tett a közelgő centenáriumra.

Korábban beszámoltunk róla, hogy elvennék Kelemen Hunor román állampolgárságát egy korábbi kijelentése miatt. (A "román testvérek" megint rásszáltak Kelemen Hunorra)

 a románságnak pedig el kell fogadnia, hogy mi (az erdélyi magyarság – a szerk.) nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at"

 mondta a politikus.

 A kijelentés nagy vihart kavart Romániában, melyekre Kelemen Hunor a Kossuth Rádióban reagált, lehet az is zavarja őket, hogy számonkérte a románok 1918-ban tett be nem tartott ígéreteit.

 Orbán Lajos (Ludovic Orban), a romániai Nemzeti Liberális Párt elnöke (aki egyébként Brassóban született, és az édesapja magyar) augusztus 9-én este a Realitatea román hírtelevízióban sértőnek nevezte a román nemzetre nézve a határon túli magyar politikus szavait — írja a Mandiner.

Sértés a nemzettel szemben. Másrészt ellenzem, hogy konfliktusokat generáljunk Hunor kijelentései nyomán, aki áldozatként akarja feltüntetni magát, azt szeretné, ha az egész politikum reagálna, és rászállna, hogy áldozatként állíthassa be magát."

Szankcionáljuk, nem vitás, hogy szankcionálni fogjuk. Elsősorban azáltal, hogy sohasem fogadjuk el, amit akarnak, a törvénymódosításokat és a kulturális autonómiát. Állandó játszmáikkal arra számítanak, hogy nyernek majd valamit, és ez általában a sértő magatartásban merül ki"

fogalmazott a magyar származású politikus a magyarok törekvéseiről.


Tóth

***

 

Kelemen Hunor Kijelentése a Kossuth Rádióban

Ha a románság betartja a magyarságnak 1918-ban tett ígéreteit egészen más volna ma Romániában a két közösség, a magyarság és a románság viszonya - jelentette ki Kelemen Hunor.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában annak apropóján nyilatkozott, hogy a CNMR nevű párt el akarja venni tőle a Románia Csillaga kitüntetést.

 Minderre azután került sor, hogy Kelemen Hunor egy lapinterjúban úgy nyilatkozott, hogy

 a románságnak el kell fogadnia, hogy mi, az erdélyi magyarság nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.”

A magyarországi románok gyulafehérvári nagygyűlése 1918. december elsején mondta ki Erdély Romániához történő csatlakozását, és ez a nap Románia nemzeti ünnepe.

Kelemen Hunor elmondta, hogy az erdélyi magyarság már érzi azt a nacionalista hullámot, amelyet a közelgő centenárium kelteni látszik. Nem fogadja el, hogy bizonyos kérdésekről csak románok beszélhetnek, vagy ha magyarok beszélnek róla, az hihetetlenül durva nacionalista vihart kavar. Az nem a megfelelő állapot, ha egy egész közösség, az erdélyi magyarság a centenáriumi év alatt megfélemlítve, elbátortalanítva visszahúzódik, mert ebben az állapotban nem lehet alkotni – tette hozzá.

 A politikus szerint éppen ellenkezőleg kell cselekedniük, fel kell mutatniuk, hogy az elmúlt száz évben mit tettek hozzá ahhoz az országhoz, amelyet a történelem fintora hazájukká kijelölt. Kelemen hozzátette: szerencsére vannak olyan román hangok is, amelyek a racionalitás és a párbeszéd irányába hatnak.

 A kitüntetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy azt Emil Constantinescu korábbi román elnöktől kapta, éppen a román-magyar kapcsolatok erősítéséért. Ha elveszik tőle, akkor is tud majd aludni, bár hihetetlenül rossz üzenetnek tartaná.

 (Kossuth Rádió, MTI)

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog