erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Románia fehgyverkezik: amerikai harci helikoptereket vásárolnának és gyártanának

Vidombákon (Ghimbav) és kitudja még hol fognak a szép hazánkban helikoptereket gyártani francia meg amerikai cégek, melyeket a román állam megvásárol, az elképzelés szerint. Helikopter gyárak építésére fegyverkezésre van elégséges pénz. Ellenben autópályára, infrastruktúra fejlesztésre, vasút hálózat felújításra nem jut pénz. Sebaj felöltöztetik az országot védelmi vasmadarakkal és azon szállítják a befektetőket az ország egyik sarkától a másikig.
A Patriota rakéták, F-16-os harci gépek vásárlása után a román védelmi miniszter amerikai harci helikopterek vásárlásáról írt alá az Egyesült Államok kormányának címzett szándéknyilatkozatot csütörtökön, miután Mihai Tudose román miniszterelnök és a bukaresti kormány több tagja a Bell Helicopter cég képviselőit fogadta.

 

A román kormány közleménye nem részletezi, hogy az ajánlat hány helikopter beszerzésére vonatkozik és Bukarest mekkora pénzösszeget fordítana erre. Az viszont kiderült: Bukarest vegyesvállalatot akar alakítani az amerikai céggel, s az lehetővé tenné a gyártási technológia átvételét, akárcsak azt, hogy a harci helikoptereket Romániában gyártsák.
"A döntés jelentős előrelépés mind az ország gazdasági fejlődése, mind a térség biztonsága szempontjából" - hangsúlyozza a román kormányközlemény, hozzátéve, hogy a harci helikopterek beszerzése a hadsereg felszerelésének nemrég elfogadott tízéves fejlesztési tervén alapul.
Romániában működik már egy külföldi csúcstechnológiát meghonosító és jelentős állami megrendelésekre váró helikoptergyár. Az Airbus Helicopters 50 millió eurós beruházásból felépült új vidombáki (Ghimbav) üzemét tavaly Francois Hollande francia elnök Dacian Ciolos román miniszterelnökkel közösen avatta fel tavaly szeptemberben. A Brassó melletti üzemben Superpuma H215-ös, főleg rendőrségi és védelmi célokra használható helikoptereket tervez gyártani a francia cég, amely nem titkolta, hogy első körben főleg román megrendelésekre számít.
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács kedden hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének fejlesztési tervét, amelynek értelmében Románia 9,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket a következő évtizedben.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog