erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Áruba bocsátott erdélyi templomok


Csicsóholdvilág

Tizenhat szász erődtemplomnak keres gazdát az evangélikus egyház medgye¬si konzisztóriuma. Az értékes műemlékeket a telek áráért adnák el azzal a feltétellel, hogy az új tulajdonos felújítja azokat – írja a kolozsvári Krónika.

Új tulajdonost keres a hívek nélkül maradt 16 erdélyi szász erődtemplom számára az evangélikus egyház medgyesi konzisztóriuma – olvasható a kolozsvári Krónikában.

 

Ulf Ziegler, a medgyesi konzisztórium lelkésze a Hotnews hírportálnak elmondta, ily módon szeretnék megmenteni az évszázados műemlékeket, eddig azonban nem akadt jelentkező. Az erődtemplomokban már nem maradt hívő, a több évszázados épületegyüttesek állaga erősen leromlott, így a telek áráért eladnák azokat, ha az új tulajdonos felújítaná őket.

A szász evangélikus egyház honlapján szereplő információk szerint 15 erődtemplomnál végeznek állagmegőrzési, felújítási munkálatokat a Regionális Operatív Program (ROP) keretében.

A Szeben megyei Csicsóholdvilág (Țapu) erődtemploma nincs rajta ezen a listán. Az egykor 380 lelkes szász közösségből mára hárman maradtak, az idős emberek már nem képesek gondját viselni. Bár az egyház igyekszik kisebb javításokat végezni a több mint 500 éves ingatlanon, az erődfal több helyen is bedőlt, és az épület is leromlott állapotban van, sürgős beavatkozás hiányában félő, hogy összedől – írja a Krónika.
Rajta van viszont a ROP listáján a Brassó megyei Szászveresmart (Rotbav) erődtemploma, melynek tornya és a hajó egy része tavaly februárban leomlott.

Az evangélikus egyház felújítási projektjének keretében tavalyig húsz erődtemplomot restauráltak. Újabb 18 vár felújításra, valamint arra, hogy bekerüljön a különböző turistaprogramokba, restaurálásuk közel tízmillió euróba kerülne.

Vlad Alexandrescu korábbi művelődési miniszter tavaly, a két templomtorony leomlása után sürgősségi pénzalap létrehozását javasolta a veszélyeztetett épített örökség megmentésére. Közölte, Romániában több mint 600 műemlék épület áll az összeomlás szélén, elsősorban a gazdátlanul maradt szász erődtemplomokat fenyegeti a megsemmisülés veszélye.

Dél-Erdélyben nagyjából 120-130 szász erődtemplom áll, melyek a 13-16. században épültek. Az evangélikus szász közösségek létszáma akkor csappant meg végzetesen, amikor Nicolae Ceaușescu román kommunista diktátor eladta a szászokat Németországnak. Az 1941-ben még 248 000 főből 1948-ig 91 000-en kivándoroltak vagy meghaltak. Az 1950–1982 közötti időszakban a kivándoroltak száma 130 151 fő volt. 1989-ben még 95 000 szász volt (az 1910-es népesség 40 százaléka). 1991-92-ben további 75 000 személy vándorolt ki. 2003-ban a nagyszebeni szász evangélikus püspökség adatai szerint az erdélyi szászok létszáma 14 770 főnyire apadt.

 A címet a szerkesztőség adta

  • mandiner.hu: Tizenhat erdélyi szász erődtemplomot adna el a medgyesi evangélikus egyház

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog