erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

 

Fegyverkezik Románia. Avagy hogyan szedik ki zsebünkből a pénzt a nyugati hatalmasságok

Hogyan lehet elvinni a pénz a zsebünkből? Egyszerű Amerika és a nyugat a felhalmozott fölös  ipari cikkeket jelen esetben a rakétáit  ráerőlteti Kelet-Európára. Teremtve egy veszélyképet és ideológiát mellé, vagyis a vásárlás célja, hogy nagyobb biztonságban érezzük magunkat és elrettentsék Oroszországot, akiktől szerintük olyan nagyon kell félnünk. Mindazok mellett, hogy állítólag a NATO védőhálója azért van itt, hogy minket és a többi uniós államot megvédje. Persze ez is nekünk plusz kiadásba kerül. A közelmúltban 25.000 katona és 3.000 szállítójármű érkezett Romániába 22 szövetséges államból, harci repülőket és helikoptereket is beleértve, hogy egy elképzelt forgatókönyvben vegyenek részt, mely szerint fel kellett szabadítani az ország területének egy részét, melyet idegen erő szállt meg. Ez is kihúz az államkasszából pénzt, amit fejlesztésre lehetne fordítani. Mind ezt azért, hogy ne féljünk az oroszoktól, vagy éppen ellenkezője féljünk tőlük. Ergo fegyverkezik Románia és jóváhagyta a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) a hadsereg felszerelésének tízéves fejlesztési tervét kedden, amelynek értelmében Románia 9,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket. 

 A nemzetbiztonsági testület második nekifutásra fogadta el a tervet, amelynek egy korábbi változatát egy hónapja azért vették le a CSAT napirendjéről, mert nem felelt meg annak a pártközi politikai kötelezettségvállalásnak, miszerint Románia a bruttó hazai termék legalább két százalékát fordítja a következő évtizedben védelmi kiadásokra. 

A román hadsereg nyolc nagyszabású beruházási programot indít, ezek mindegyikének értéke meghaladja a százmillió eurót. Az elnöki hivatal közleménye szerint a beszerzéseknél a román hadiipar fejlesztésének és korszerűsítésének szempontját is figyelembe veszik.


A legnagyobb összegért - csaknem négymilliárd dollárért - Románia Patriot rakétavédelmi ütegeket vásárol az Egyesült Államoktól. Adrian Tutuianu védelmi miniszter múlt heti bejelentése szerint a vételár első részletét novemberben tervezik kifizetni.


A román katonai vezetők több ízben jelezték, hogy a légierő kiszolgált MiG 21-es vadászgépeinek felújított F-16-os harci gépekre cserélését is folytatni akarják. Románia tavaly októberben vette át az első hat F-16-os Fighting Falcont abból a 12-ből, amelyet 630 millió euróért Portugáliától vásárolt. Romániának további legalább három repülőrajra (36 gépre) lenne szüksége a légi járőrözési feladatok ellátására.


A B1 hírtelevízió szerint a 2026-ig tartó hadi beszerzések sorában a második legnagyobb, 1,6 milliárd eurós tétel az a négy új korvett, amelyet a haditengerészetnek akarnak vásárolni. Tavaly decemberben az előző szakértői kormány már határozatba foglalta, hogy a román védelmi minisztérium a holland Damen csoporttól vásárolja meg a négy, Romániában legyártandó hadihajót, ezt a döntést azonban a választások után alakult szociálliberális kormány hatálytalanította.
A hírtelevízió tudni véli, hogy Románia egyebek mellett Shorad típusú, kis hatótávolságú légvédelmi rendszereket is be akar szerezni 1,37 milliárd euróért, valamint csaknem száz Piranha típusú nyolckerék-meghajtású csapatszállító páncélost 370 millió euróért.
Romániában a parlamenti pártok 2015-ben egyhangúlag kötelezettséget vállaltak arra: bárki is alakítana kormányt a következő évtizedben Bukarestben, a GDP legalább két százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra.

Sz-h az MTI tudósítás felhasználásával

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog